Яна Псарянова ни показва как да използваме ГУА-ША правилно!

Запонахме се с Яна съвсем случайно, на един базар. Там тя ни разказа накратко, че е един от няколкото професионални гуа-ша терапевти в България. Бяхме изключително впечатлени, защото както всички знаем това е една изключително древна практика, за която някакси все не знаем достатъчно. Как точно се прави правилно, кои са движенията, с какъв камък се практикува, какви са ползите? Оказа се изключително комплексна материя, а по интересното е, че Яна имаше всички отговори...Предложи ни да посетим нейната терапия, освен това тя предлага и курсове по Гуа-ша , в които учи жените да изпълняват правилно практиките, за да постигат резултати дори и сами у дома. Въпреки, че резултатите при професионалния терапевт - са някакси доста по-осезаеми... Първо мястото, на което се прави терапията е страхотно. магазин Шипка в София, на улица Асен Златаров. Има етаж, за който не подозирате, студиото е изключително уютно и красиво. Атмосферата е изключително приятна. Мирише на райско кътче. А самата Яна - спокойна, деликатна и уверена във всичките си действия. Както тя самата казва нейният масаж е интуитивен. тоест всяка терапия преминава по различен начин и съобразена с човека, на когото я прилага. Нашата беше - просто вълшебна. Започва с почистване, изключително нежно и деликатно (разбира се с CLEANSEME Jelly и още някакви тайни съставки), след това лека полека започва и самият масаж. Усещането е спокойно, нежно и изключително приятно. Освен релаксацията, която постигна реззултатите бяга - налице. Използва различни продукти при самата терапия, но страшно много хареса продуктите на Youthiful и за това ги включи в терапията си. В общи линии след терапията лицето е озарено, с по-добра циркулация и по-равен тен. Препоръчваме ви да посетите Яна! Контактите й, можете да намерите най-отдолу в статията. 


1. Как се прави гуа ша масаж на лицето и слагат ли се допълнителни продукти?

- Целта на масажа е да разнесе лимфата и да повдигне кожата. Използва се умерен към средно-силен натиск, в зависимост от степента на реактивност на кожата. За да има добра плъзгаемост първо се нанася масло за лице, подбрано според типа кожа. Наи-добре залагайте на бленд от масла или готови серуми на маслена основа. По време на масажа те проникват в дълбочина и се усвояват по-добре. Винаги ги нанасяйте на добре почистена и леко влажна кожа, като преди това ги загреете в ръце. С времето разбрах, че няма само един начин по който се прави гуа ша. Ако се придържаме към основните превила - пластината се държи към кожата с наклон от 45 градуса, последователно обработване на линиите на лицето отдолу нагоре и от центъра към периферията, както и подходящ натиск - останалото са усет и практика.

2. Колко често се прави такъв масаж и можем ли да го правим сами вкъщи?

- Гуа ша има по-дълбока и по-лека версия. По-дълбок детоксикиращ ефект има по-продължителния масаж - над 10-15-20 минути, както и посещението при специалист. За да дадем шанс на кожата да се възстановява се препоръчва не по-често от веднъж на седмица-две. По-леката версия до 5 минути, с по-малко повторения, може да бъде част от дневната ни рутина (за предпочитане вечер след почистване). И все пак правете паузи от време на време.


3. Каква е разликата между гуа ша камъните и ролерите?
- Те са нещо, като далечни братовчеди. Пластината въздейства в дълбочина и е доста по-категорична, но изисква базови умения. На свой ред ролерът е по-неангажиращ и не изисква специални умения, но и ефектът от него е по-повърхностен. Бих препоръчала събуждане със студен ролер и гуа ша масаж преди сън. Разбира се всеки може да опита и да открие кое му пасва - да коминира или да избере една от тях. Пластината е моят фаворит и винаги нося със себе си поне една :)4. Какво трябва да знаем, преди да започнем, преди дори да си купим гуа ша камък?

- Преди човек да започне да си правим масаж сам е добре да опита професионален, за да прецените дали тази терапия му пасва. Всеки от нас е отделна вселена и няма нищо универсално. След масажа попитайте вашия терапевт за насоки, има детайли които не се долавят във видеата от интернет. Останалото е в редовната практика.


5. Разлика между гуа ша вкъщи и професионална / паралелът помежду им?
- Идеалният тандем е комбинацията от професионална грижа средно веднъж на 28 дни и масаж у дома поне веднъж седмично.

Контакти:
mobile: +359882490591
insta: Yana PsarYanova


Виж още