Това не е любов...Това е насилие!

Намираме се в безпрецедентна ситуация. Пандемията от COvid-19 ни постави в една неочаквана ситуация и много стресиаща житейска ситуация. Нашите предци сигурно са познавали този несигурен начин на живот, но за нас той е нещо ново. Останахме си вкъщи. За едни това е страхотно, за други обаче може да бъде още по-страшна ситуация. Освен, че сме заплашени здравословно, социално и финансово, знаем че някои от вас не живеят в спокойна семейна среда. Човешките взаимоотнопения са трудно нещо и знаем, че много жени страдат от домашно насилие. Всеки има своите проблеми и недостатъци. Трудни моменти преживяват всички двойки и това да се карате не е нещо ненормално. Всеки има своите трудности и моменти, в които "натежава" на другия или пък нещо му идва в повече. Как реагираме обаче в тези моменти и можем ли да запазим самообладание, любов и уважение към другия, дори и в трудните моменти? Кой е моментът, в който знаем, че човека преминава границата на нормалното? Както казва Тото Н в едноимеенната песен: "Как да позная дявола, като е в леглото ми и се прегръщаме?". Това е сериозен проблем, който не трябва да се пренебрегва. Докато скролвахме в инстаграм намерихме този профил LoveErrors_bg. В него открихме много ясно разказани и илюстрирани ситуации, които ни разказват за това какво е любов и какво не е. Помолихме ги да ни споделят повече по въпроса и за това как да разпознаем "токсичните" взаимоотношения. Те приеха. Благодарим им. 

 

През 2019-та година в онлайн пространството се появи кампанията Заблуди в любовта. Тя е насочена към това да се даде гласност на един сериозен проблем - домашното насилие над жени. Само през 2018 г. 35 жени са убити от своите партньори и основна цел на платформата е да помогне на младите жени и момичета да бъдат по-осъзнати по темата насилие. До ден-днешен поколения жени у нас продължават да оправдават, прикриват и приемат различните признаци на насилие във връзката си и именно тези оправдания са наречени Заблуди в любовта. Илюстрирани са 21 различни твърдения с един и същ категоричен отговор: „Това не е любов, това е насилие“.„Аз го предизвиках. Аз съм си виновна“, „Той ще престане, ако спра да излизам без него“, „Е, хайде, един шамар не е драма“ – са само част от най-вкоренените заблуди, на които често са подвластни младите жени, които сега влизат в романтични взаимоотношения или вече имат връзка. Търсейки любовта, те са склонни да пренебрегват или приемат първите признаци на насилие. Извиняват думи и действия, за да спасят връзката си, иска им се да вярват, че това няма да се повтори и че са способни да променят човека до себе си. А истината е, че човекът до тях най-вероятно е насилник и трябва да потърси помощ. Както и самите те.


Тази година, точно на 8-ми март, платформата Заблуди в любовта представи своето естествено продължение в образа на Малката книга, която всяка жена трябва да има. Книгата разгръща заблудите в реални истории на жени, които са били в плен на насилствени отношения. Историите са допълнени от анализи на психотерапевт, специализиран в сферата на работа с жени и млади момичета. В Малката книга ще прочетете разкази за физическото и психическото насилие, което се случва между четирите стени на дома на всяка трета българка. Анализите от психотерапевта обясняват емоционалните и психологическите причини, поради които жената е склонна да остане в такъв дом, както и съвети как да се постъпи в ситуации на насилие. Книгата е социално отговорен и мотивиращ проект, който се обръща към жените, за да им помогне да са информирани, да превъзмогнат страховете си, да започнат на чисто и да живеят щастливи и удовлетворени, че са постъпили правилно. 


Малък откъс от книгата (която можете да намерите тук):

"Има остър език и затова ме обижда.

"Ти вероятно вярваш в щастието, в това, че сте един за друг и че връзката ви е успешна и има бъдеще. В това няма нищо лошо, напротив! Но, да бъдем реалисти – никой няма право да те обижда! Да имаш „остър език“ не е оправдание, за да унижаваш някого. Дори ако партньорът ти „просто така си говори“, това не е редно да се случва.

Има хора, които не се съобразяват какво говорят и са груби с другите. На такова поведение трябва да се реагира винаги. Добрата стратегия за реакция, разбира се, не е нито да премълчиш и преглътнеш, нито да отвърнеш с обида или остър тон.

Добрата стратегия, която ще ти помогне да прецениш що за човек имаш насреща си, е да запазиш самообладание и със спокоен тон, твърдо да кажеш: „Не ме обиждай. Не ми е приятно“. Разумният човек, този, който действително е способен да обича, ще се извини. Или поне ще замълчи. Ако това не се случва и обидите продължават или, още по- вече, ако последват нови обиди, закани или друг тип агресивно поведение, то е сигурно, че с този човек трябва да се внимава. Извинение за обида е приемливо, единствено ако случаите са единични и след тях не следват нови обиди. "

Заплаши ме, но това са само приказки. 

Отправянето на заплаха никога не е по невнимание. Зад него има умисъл. Да допуснем все пак, че даден човек „не си мери приказките“ и често в момент на афект отправя заплахи. Такова поведение не трябва да се толерира, а да се осъжда остро. Ако партньорът ти отправя заплахи, изчакай момент, в който е спокоен и говори с него. За своя безопасност в никакъв случай не започвай подобен разговор в конфликтна ситуация! Бъди категорична в посланията си и кажи, че не ти е приятно да те заплашва и няма да му позволиш да го прави, защото няма право. Ако усетиш, че разговорът не потръгва или изначално изпит- ваш страх да започнеш подобен разговор, то бъди сигурна, че заплахите не са само думи. Рано или късно този човек ще ги изпълни. Защото, ако изпитваш страх от партньора си, налага ти се да мислиш за всяко свое действие, за да не го ядосаш, или пък често се налага да се оправдаваш за нещо, с което не си целяла да го нараниш или обидиш, то връзката ти с него най-вероятно не е здравословна и няма да те направи щастлива и в бъдеще. Най-добре е да започнеш да обмисляш варианти за раздяла. "

Днес се намираме в ситуация на извънредно положение, която налага да бъдем изолирани в домовете си. Хората по целия свят са подвластни на страх, стрес и изпитват несигурност за бъдещето. Изолацията, наред със стреса, предразполага към задълбочаване на проблема с домашното насилие. Експерти от областта в България и света констатират завишаващ се брой телефонни обаждания на спешни линии за подкрепа.  Домът, във времена, в които основите са нестабилни под краката ни, трябва да бъде мястото, където се чувстваме непоклатими. За жените, чийто живот е обвързан с психическо и/или физическо насилие от страна на партньора им, домът обаче не означава сигурност и стабилност, а напротив – той е най-страшното място. След две седмици, прекарани основно в къщи, напрежението започва тихо да вибрира дори и при двойките, при които цари спокойствие. Това напрежение се усеща най-силно от домовете, в които се крие насилие. Важно е то да бъде държано под контрол и да не се допуска да ескалира. В момент, в който светът се бори с пандемия, домът трябва да означава сплотеност и когато вместо това, емоциите там са обвързани с ескалиращо напрежение, ситуацията може да стане опасна и дори животозастрашаваща.В настоящата изолация, възможностите за реакция срещу домашното насилие са ограничени, затова при възникване на проблем, първата стъпка е телефонно обаждане. Номерата, на които може да потърсим помощ, в случаите, в които се почувстваме уплашени или застрашени от партньора си, са следните:


112 – спешен телефон, който насочва към съответния център за съдействие.

0800 11 977 - при нужда от консултация със специалист, анонимно и в среда на изслушване и подкрепа.

0800 1 86 76 тук може да получим информация за най-близките кризисни центрове за временно настаняване и конкретни институции, където да намерим защита.

„Заблуди в любовта“ се реализира от мотивираните и  отдадени момичета от Българския фонд за жените, с подкрепата на AVON България, а зад творческата реализация стои безвъзмездният труд на рекламна агенция Direct Media KRES. През 2019-та година кампанията взима своето място и в Ads of the World, който представя най-креативните рекламни проекти от света.

Виж още