Какво е устойчива мода?

2019 година, всички сме пазарували вече от БИО магазини, мислим много с какво се храним - гледаме възможно най-често да избираме ЕКО алтернатива.

Предпочитаме да купуваме специална козметика - пречистена от всякаква химия (като HYDRATE ME 2 Step Program).

Стараем се да използваме все по-малко пластмаса в ежедневието си. Пием напитките си без сламка, носим си чаша / бутилка за многократна употреба и разбира се пазаруваме с хартиени или торбички от плат... 

НО има все още един много важен аспект от живота ни, на който не обръщаме достатъчно внимание - устойчивостта и произхода на дрехите ни.Днес в нашата Youthiful Friday статия ще обърнем внимание точно на тази тема: облеклото ни. Ще се запознаем с основните принципи и термини и ще ви дадем съвети как да се справите с вредното консуматорство.

Във всички индустрии има много термини, които понякога са объркващи. Когато става въпрос за устойчива мода, ето основните дефиниции, които трябва да знаете:

Бавна мода / Slow Fashion
Бавната мода е точно обратното на бързата мода, което означава, че се отнася до забавяне на процеса на производство, закупуване, носене и евентуално изхвърляне на нашите дрехи. Преди имаше четири модни сезона, сега има 52. Да, 52 "сезона", през тях производителите на дрехи произвеждат, за да ви насърчат да закупите нещо ново всяка седмица от годината.
Бавната мода е се произвежда в по-малки партиди, с акцент върху качеството и дълголетието, а не над количеството и краткотрайните тенденции.

Еко-модата / Eco Fashion
Еко-модата се отнася до въздействието на дрехите върху околната среда и въглеродния отпечатък, свързан с производството. Тук се приоритизира планетата. Значение има видът материали, които се използва, водата и другите използвани ресурси, като например опаковането и транспортирането на дадения продукт.Етична мода / Ethical Fashion
Етичната мода разглежда справедливото отношение към работниците, здравето и благосъстоянието на общностите, които могат да бъдат засегнати от създаването на конкретно облекло. Тя разглежда стандартите за трудова медицина, правата на работниците, законите за детския труд, стандартите за безопасност и въздействието на фабриката / компанията върху общността, от която е част.
Етичната мода може да включва и етично отношение към животните, което би могло да означава, че не са използвани животински продукти за производството.

Устойчива мода / Sustainable Fashion
Устойчивата мода обхваща всички горепосочени термини. Това е жива концепция, която ще се променя с времето. Това, което може да бъде устойчиво днес, може да не е през следващата година или пет години след това. Това е концепция, която има много тълкувания и стандарти, но като цяло обхваща всички горепосочени термини.

Сега, след като поговорихме за това, какво е устойчивата мода нека ви кажем няколко статистики за Бързата Мода / Fast Fashion и как се отразява на околната среда:
- Само в Щатите всяка година 10.5 милиарда тона дрехи се изпращат в депа за отпадъци.
- Средно за производството на един чифт дънки се използват 7000л. вода. Това е еквивалента на количеството вода, което един човек пие за около 6-7 години.
- За една година австралийката средно купува 27кг нови дрехи. Изхвърля средно 23кг и носи само 33% от гардероба си.
- В момента в световен мащаб се "консумират" около 80 милиарда тона дрехи годишно. Това е около 400% повече в сравнение с преди 20 години.
- Ако искате да удължите живота на една дреха със средно 9 месеца може просто да я поправите (зашиване, стесняване и т.н.) или да я използвате за друга цел (например домакински парцали). Същното важи и за second hand дрехите, купувайки дрехи втора ръка вие редуцирате с 20-30% отпечатъка, който облеклото оставя върху ресурсите на планетата.И сега няколко съвета от нас относно бъдещите ви покупки:

- Когато хвърлите око на поредната дреха се запитайте: трябва ли ми наистина / ще я нося ли повече от 15 пъти?
- Направете проучване за любимите си марки - дали отговарят на гореспоменатите критерии за устойчивост.
- Ако търсите нещо специфично, погледнете дали няма да го намерите в някой second hand магазин, преди да купите нов артикул.
- Гледайте състава на дрехите си: избягвайте токсични и изкуствени материи. Наблегнете на естествени и биоразградими материали.
- Пазарувайте производство от страната, в която живеете. 
- Купувайте качество. Избирайте добре направени дрехи, които ще устоят на тенденциите и времето и с години ще изглеждат добре.
- Спестете си торбчките и допълнителните опаковки когато пазарувате. Носете си текстилна торба и прибирайте покупките си вътре.
- Опитвайте се да перете по-рядко и използвайте услугите на химическо чистене само при необходимост.
- Отнасяйте се добре с дрехите си и ги пазете. Така няма да ви се наложи да пазарувате толкова често.И не забравяйте - it's cool to care! Това важи за всеки един аспект в живота ви - хранта, козметиката и разбира се - модата.


Виж още