7 стъпки за справяне с бръчките причинени от стрес!

Най-голямата борба, която водим ежедневно в грижата за кожата си е тази срещу появата на дълбоки бръчки. Въпросът не е дали, а кога кожата ни ще остарее. Виждали сте жени на 45, които имат страхотна кожа и жени на 25, които имат бръчки и кръгове под очите неподходящи за възрастта им. Има два типа бръчки едните, които се появяват в следствие на естественото остаряване на организма и такива, които се получават в следствие на стреса. Живеем във време, което ни поставя пред доста трудности и препядствия. Пандемията COVID-19 ни постави пред доста предизвикателства. Трудностите са от всякакъв характер. Здравето ни е заплашено, това на близките ни, връзките претърпяват кризи, финансиите ни, работата ни, дори понякога и приятелствата. Стресът е естествена част от живота и няма как да го избегнем, но все пак - можем ли да направим нещо, с което да намалим ефекта му върху кожата ни? Ние казваме "да!". Ето какво трябва да знаем. 


Как стреса ни състарява?

Учени от университета Йеил са направили проучване, в което ясно се вижда връзката между стреса и появата на бръчки. Дълбоките бръчки се появяват, когато връзките на колагена и еластина се разрушат. Високите нива на кортизол (хормона на стреса) разрушават тези връзки и по този начин кожата губи жизненост, блясък и еластичност. Проучване доказва, че хроничният стрес води до преждевременно остаряване на кожата. Причината за това, е че стресът причинява възпаления. Така организмът не се възстановява оптимално за възможностите си. Освен това хроничният стрес може да доведе до редица сериозни заболявания, които да влошат здравето ни, което е пряко свързано с това как изглежда кожата ни. Може би всичко това звучи съвсем логично, но даваме ли си сметка как тези процеси се случват или си мислим: "тялото ни ще се справи само".  Процесите са бавни и почти неусетни, за това ако усетим, че сме под по-голям стрес трябва да действаме съответно, така че да помогнем на тялото ни да се справи по-лесно с трудната ситуация. Това е важно както за здравето, така и за кожата ни.


Не можем да предотвратим стреса, но можем да намалим ефектите от него! 


    1. Създайте си навици!


Има много техники, по които да успокоим психиката си. Когато чувството на гняв, страх или яд се е появило, може би не е разумно да го подтискаме, а по-скоро да го осъзнаем и ако можем да го трансформираме в положителна енергия. Има много практики, които помагат за този процес. Предлагаме ви няколко, които да правите редовно. Тези от тях, които са подходящи за вашият темперамент и предпочитания. 

    - Тренирайте. Йога, фитнес, плуване, тичане. Каквото ви харесва. Задвижването на тялото разтоварва психиката от една страна, от друга раздвижва кръвта и помага на тялото да се самовъзстановява. 

    - Медитирайте. Медитацията помага на ума да се успокои и да пусне контрола. Е, по-скоро фантазията за това, че имаме контрол. Но тя може да бъде много натоварваща и стресираща. Особено ако не се "справяме добре" с контролирането на ситуацията. 

    - Водете си дневник.Ако имате нужда да изкарате емоциите си. Напишете лошите на един лист и ритуално го изгорете. Пишете си нещата, които ви притесняват. А както ни съветва Опра Уинфри - всяка вечер пишете 5 неща, за които се чувствате благодарни. Благодарноста ни прави по-смирени и щастливи, за това, което имаме в момента. Винаги може да бъде по-зле! Just enjoy where you are. Знаете приказката "и това ще мине!". 

    2.  Хидратация и пак хидратация! 

Знаете, че голяма част от нашето тяло е вода. Когато сме под стрес тази вода променя структурата си и е необходимо да допълваме постоянно със свежа такава. Не сме създали случайно HYDRATEME 2 Step Program. В моменти на стрес програмата е идеалното решение! В себе си съдържа естествено висока доза от витамините A, C и E. А, а те са от огромно значение за това организма и кожата ви да е хидратирана както отвътре, така и отвън, именно тези витамини са най-необходими на организма в моменти на оксидативен стрес. Винаги сме знаели, че е една от най-големите тайни на красивата и сияйна кожа е хидратацията! Сега е момента да "прекалите" с нея. Кожата ви има нужда от това и то спешно! 


    3.  Променете начина си на живот. 

     - Храните се пълноценно. Разнообразната диета също е от голямо значение. Яжте плодове и зеленчуци в по-големи дози. Поне сезона е такъв, че да предполага по-доброто им качество. Добавете към това максимално чисто от консерванти месо и риба от проверени източници. Правете си салати с ядки и хубав зехтин. Избягвайте солта, защото тя "извлича" водата от организма. Също така ограничете приема на сладки. Избягвайте приема на газирани напитки или алкохол. Вместо това си правете сутрин деойна доза от HYDRATEME Herbal Tea и ако излизате си го сложете в бутилка. Ако е необходимо дори можете да си направете аларма на телефона, за да не забравяте да пиете от него. 


    - Намалете пушенето! Ако можете го спрете напълно. Въпреки, че повечето пушачи пушат повече в стресови ситуации, нашият съвет е да се опитате да намалите цигарите, ако не можете да ги спрете изобщо. 

    4.  Спете! 

Ако имате проблеми със съня ви препоръчваме няколко похвата. Едното е практика с дишане. Легнете спокойно, загасете всички лампи и телефони. Започнете да вдишвате и издишвате под бройка. Започнете от 50 и бройте наобратно до 0. Всяко вдишване и издишване е една бройка. Ако объркате броенето започнете отново от 50. Много е вероятно да не разберете как точно сте заспали. Ако стреса е прекалено голям, то можем да ви предложим и ASMR видеата в Youtube. Напишете ASMR в Youtube и ще намерите много видеа, които (колкото и да е смешно за някои хора - работят). Ние ви предлагаме едно видео на "WhispersRed" - цъкнете тук.  Но в канала й можете да намерите много други, които според нас помагат страхотно в стресови ситуации. В най-крайни случаи има хапчета на натурална основа, които можете да пиете, за да си набавяте необходимото количество сън, нашият съвет е да ги използвате само в крайни случаи.    5.  Слънцезащита!

Задължително слагайте слънцезащитен крем. Всеки ден. И не забравяйте, че продуктите действат само няколко часа. За това ги нанасяйте на два - три часа отново. Не можем да удебелим този абзац повече, но ако можехме щяхме да го направим. Слънцето е един от най-големите врагове на кожата ни! Слагайте слънцезащитният си крем дори и да е мрачно и да вали. Слагайте го и през зимата. Проверете срока на годност на продукта и задължително си купете нов , ако е близо до изтичането му.  Крема, който ние ви препоръчваме е на La Roche-Posay Anthelios 60


    6. Стимулирайте производството на колаген. 

Това се прави с химически пилинг или използване на дерморолер. Препоръчваме го в крайни случаи. Когато наистина кожата ви има нужда от "стресово" събуждане. Ние сме привърженици на по-естествените методи. Но все пак и това е опция, когато имаме нужда от крайни мерки. 


    7. Използвайте продукти с витамин C. 

Ние препоръчваме HYDRATEME Serum, защото е вълшебен. Отвъд това разбира се е пълен с натурално високи дози от витамините A, C и Е. И както всички знаете резултатите са страхотни! Не забравяйте да го нанасяте на влажна кожа с масажни движения!Виж още