9 негативни ефекта върху кожата от цигарите!

Всички сме чували, че тютюнопушенето вреди на кожата ви. Но какво е първото нещо, което ви идва на ум? Повечето от вас вероятно веднага биха се сетили за бръчки. И да, няма да сбъркате, защото цигареният дим уврежда колагена и еластина, а това са компоненти на кожата, които я съставят и най-вече я правят еластична. Това всъщност ускорява и стареенето и прави пушачите по-склонни към бръчки по лицето и тялото.


Но това е само единият аспект, на който всъщност, цигарите влияят негативно. В днешната #youthifulfriday статия ще ви разкажем за общо 9 негатива на пушенето върху кожата:

1. Преждевременно стареене на кожата на лицето:

Чували ли сте термина "smoker lines"? Това са вертикалните бръчки около устата, които идват от притискането на устните, за да се изтегли цигареният дим. Но това не е единственото, другият вид бръчки, които при пушачите са много по-бързо склонни да се образуват са пачи крак (около външните ръбове на очите). Както споменахме по-горе, увреждането на колагена и еластина е важен фактор за преждевременното стареене на кожата, но промяната в кръвоносните съдове, причинена от тютюнопушенето, също играе важна роля при този процес. Свитите кръвоносни съдове ограничават притока на кръв и кислород към клетките на кожата, като насърчава преждевременното й стареене.

2. Увисване на кожата

Освен проблемите с кожата на лицето, пушенето може да доведе и до сериозна загуба на еластичност и в други зони. По-специално, гърдите и горната част на ръцете са най-често засегнатите места, свързвани с тютюнопушенето.

3. Рак на кожата

Ако пушите, шансовете за развитие на "плоскоклетъчен карцином" (SCC) могат да бъдат до 52% по-високи, отколкото ако сте непушач. SCC е втората най-често срещана форма на рак на кожата и често се появява около устните на пушачите. Учените подозират, че повишеният риск идва от намалянето на функциите на имунната система, дължаща се на токсините в цигарения дим.

Тютюнопушенето не е известен рисков фактор за най-честата форма на рак на кожата, базално-клетъчен карцином.

4. Псориазис

Псориазисът е състояние на кожата, което причинява сърбящи, червени люспести петна. Стресът може да го задейства, но тютюнопушенето също е сериозен фактор. Лекарите смятат, че връзката между болестта и пушенето може да бъде никотинът в цигарите. Той влияе върху имунната система, възпаленията по кожата и растежа на кожните клетки - все фактори, които допринасят за развитието на псориазис.


Пушенето почти удвоява възможността от развитие на псориазис, като рискът се увеличава в зависимост от броя на изпушените цигари.

Жените, които пушат 20 или повече цигари на ден, имат два и половина пъти по-голяма вероятност да страдат от псориазис, отколкото непушещите. За мъжете рискът е малко над един и половина пъти по-голям. Както и хората, които пушат са много по-склонни към форма на псориазис, наречена "палмоплантарна пустулоза".

5. Заздравяване на рани

Съдовото свиване, причинено от токсини в цигарения дим, има отрицателен ефект и върху зарастването на рани. Липсата на добър кръвен поток забавя способността на организма да се възстановява. Повечето лекари силно препоръчват, някои дори изискват от пациентите си пушачи, да спрат с вредния навик преди хирургична намеса, поради въздействието на токсините върху възстановителните процеси.

Тютюнопушенето също така увеличава риска от инфекция на рани, увреждане на тъканите и образуване на кръвен съсирек. Друг неприятен ефек са по-изразителните белези и дори има доказателства, че тютюнопушенето може да увеличи риска от стрии.

6. Акне Inversa

Hidradenitis suppurativa, също известно като acne inversa, е относително често срещано възпалително заболяване, което засяга кожата в области на тялото като подмишниците, слабините и под гърдите при жените. Състоянието е болезнено и може да продължи месеци или дори години. И за съжаление пушенето на цигари е висок рисков фактор за образуването на Acne Inversa.

7. Васкулит

Пушачите са изложени на повишен риск от заболяване на Buerger, една от формите на васкулит. Всички видове васкулит включват възпалени кръвоносни съдове в някоя част на тялото. Заболяването на Buerger засяга конкретно притока на кръв към ръцете и краката. Кръвоносните съдове в тези зони се стесняват или блокират, което води до силна болка и увреждане на тъканите. Няма да навлизаме в подробности какво се случва с крайниците в по-тежките форми на заболяването...


8. Telangiectasia

Telangiectasia (tell-on-gee-oct-tasia) е състояние, при което малки кръвоносни съдове в тялото се разширяват, причинявайки увреждане на стените на капилярите. Те могат да се получат навсякъде, но са най-забележими са близо до повърхността на кожата, където може да се образуват постоянни пурпурни петна или следи от вени. Тютюнопушенето е рисков фактор за това състояние.

9. Тенът на кожата

Кожата на пушачите може да бъде често с неравномерен тен, с тенденция към оранжев или сив тон. Липсата на кислород в клетките на кожата несъмнено играе роля в това, заедно с отрицателните ефекти на много други химикали в тютюна.

Цигареният дим е натоварен с над 7000 химикала, включително 250, които са отровни и 70, които причиняват рак.


Е, оказва се, тютюнопушенето не е толкова "glamorous", колкото ни го показват моделите от Vogue. Истината е, че красивата и с младежки вид кожа има нужда от постоянна грижа и козметиката не е изцяло достатъчна. Важно е какво приемаме в тялото си - в това число храна, напитки и разбира се липсата на дим. Ако все пак сте пушач, много е важно да приемате по-високи дози от витамините A, C и Е, за да може кожата ви да си навакса необходимото. Ако за непушач са достатъчни 300 мл от HYDRATE Herbal Tea, то за пушача дозата е добре да бъде двойна. 


Виж още