Чували ли сте за слъгинг?

Ние от Youthiful обожаваме да търсим и намираме нови начини за това кожата ни да изглежда (и да е) максимално хидратирана. Знаете, че всички наши продукти са разработени, така че да хидратират оптимално кожата и са 100% натурални. Днешната тенденция е малко противоречива, но все пак не можахме да се сдържим...Когато чуем за тендения, която подпомага хидратацията и борбата за запазването на водно-липидната мантия на кожата ставаме "целите в слух". Ако не сте чували за една от най-новите тенденции в грижата за кожата, то ние сме тук, за да ви разкажем за нея. Това е така нареченият "слъгинг" (идва от slug - охлюв). Терминът изглежда произхожда от публикация през 2014 г. в Reddit. Оказва се, че е известен похват не само на K-Pop звездите, но и на знаменитостите в САЩ. Все пак е важно да се отбележи, че чернокожите жени използват техниката като част от своите процедури за грижа за кожата от поколения.

Какво представлява слъгинг? Много просто: след като приключите всички стъпки от ежедневната си рутина, трябва да затапите всичко с вазелин (още познат като петролатум). Той не позволява на съставките и мазният слой от козметиката ви да се изтрият и прави нещо като "компрес" върху кожата, с което не позволява на влагата да се губи. 

Петролатум?! О, не!

Вазелинът е сравнително безопасна съставка в козметиката, дори има данни, че се препоръчва от американкото дружество по козметична дерматология при бебета с екзема. Тоест от гледна точка на безопасност тенденцията изглежда безопасна. Възможно е да не ви хареса, ако не харесвате толкова оклузивен ефект или пък ви е чисто и просто неприятно да имате усещането за толкова продукти на лицето си. Също така, техниката не е подходяща за хора с кожа склонна към омазняване. По-скоро я препоръчваме на хората със суха кожа. 

Много дерматолози се застъват за техниката. Д-р Анджело Ландрисчина, Ню Йоркски дерматолог потвърждава, че техниката наистина помага при суха кожа. Балансът на кератиноцитите (кожните клетки) и липидите са от решаващо значение за бариерата на вашата кожа. Следователно можете да го добавите като последна стъпка в нощната си грижа. Стъпките могат да изглеждат така: измивате и почиствате кожата си, след което минете с тоник или мист с витамини, любимият ви серум (HYDRATEME Serum вижте тук). нощен крем или маска и "затапете" с петролатум (вазелин). 

Липидите са лепилото, което поддържа роговия ви слой или най-външния слой на кожата непокътнат. Без липидите кожата ви е компрометирана, тъй като по-малкото липиди в кожата води до трансепидермална загуба на вода. Когато липидите в кожата ви са изчерпани, независимо дали е заради генна предразположеност или вредите на околната среда; "лепилото" е повредено  и вашата защитна бариера пропуска вода. Вазелинът като крайна стъпка в козметичната рутина може да помогне за "поправянето' на този проблем.Предимствата на слъгинг-а


Д-р Ландрисчина обяснява, че вазелинът действа като оклузивно и защитно средство за кожата, като помага за предотвратяване на 99% трансепидермална загуба на вода. Важно е да не запечатвате кожата си напълно за дълги периоди от време – така че този 1%  говори за предимствата на петролатума пред други оклузиви, които просто образуват непропусклива бариера върху кожата“, обяснява Ландрисчина. Очевидно искате малко загуба на вода, тъй като тя „действа като сигнал, който казва на кожата ви да произвежда повече междуклетъчни липиди, като по този начин възстановява кожната бариера“. Ако напълно блокирате кожата си, когато премахнете оклузива, кожата ви се връща обратно в изходна позиция. Според Ландрисчина, "Вазелинът предотвратява по-голямата част от загубата на вода, като същевременно позволява на кожата ви да възстанови своята бариера, оставяйки я в по-добро състояние отколкото преди това, след като петролатумът бъде отстранен."

Въпреки че не е нужно да се притеснявате, че петролатумът е комедогенен, ако сте предразположени към акне или имате чувствителна кожа е най-добре да избягвате не само вазелина , но всичко, което е оклузивно. Проблемът при всички техники и съставки възниква, когато правим широкообхватни изявления по отношение на грижата в кожата. По закон 12% са недоволните или хората с проблеми след използването , на повечето козметични продукти. (Ние от Youthiful сме изключително щастливи да се похвалим с по-малко от 2% хора с чувствителност от някой от продуктите ни) Просто помислете защо бихте използвали оклузив като петролатумът. Според нас би било най-добре да го изпробвате и да проверите дали на вашата кожа ще се отрази добре. Със сигурност усилва действието на хидратантите и трябва да сте сигурни , че продуктите , които използвате под него са подходящи за вас и не сте чувствителни към тях. 

Науката зад слъгинг-а

Една от най-големите бариери зад използването на вазелин има много малко общо с ефикасността и действителната безопасност/опасност и много повече с възприятията. Защо една съставка, която дерматолозите препоръчват за бебета, има толкова лоша имидж, че е „токсична“? ЕWG или Environmental Working Group класира петролатума като „1-4“ поради опасения за замърсяване и кампанията за безопасност на Cosmetics има публикация, която би ви накарала да мислите, че повечето видове петролатум причинява рак.

Кампанията за безопасна козметика (TCFSC) твърди, че "вазелинът често не е напълно рафиниран в САЩ." Както установихме, това не е вярно. САЩ регулират и тестват петролатума от 60-те години на миналия век и той отдавна е признат за защита на кожата от FDA.4 TCFSC отбелязва, че „може да бъде замърсен с токсични химикали, наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ).“ Въпреки че проучванията показват, че PAHs са свързани с рака на гърдата, вазелинът не е посочен като потенциален източник, докато тютюневият дим, пушените храни и храните печени на скара са. За да сте сигурни, че ще си вземете чист и безопасен петролатум е да си го вземете от марка, на която имате доверие. 


Виж още