Слънцезащита и тен в едно? Възможно ли е?

Лятото е тук. Вече усещаме плажните емоции и прекрасната енетргия, с която това ще ни зареди. Не забравяйте обаче, че има много щети, които слънцето може да ни нанесе. Освен това шетите се увеличават с времето и се наслагват.Къде обаче остава тена, когато ползваме слънцезащита? Може ли да пазим кожата от слънцето и едновременно с това да почернеем и ако да то , здравословно ли е ?

Направихме задълбочено проучване и отговорите няма да закъснеят!


Първо , как работи слънцезащитния крем? 

Активните съставки на слънцезащитата работят по един от два начина. "Химическата слънцезащита "работи" като" абсорбира" слънчевите лъчи. Минералните съставки (като цинк и титан) работят основно като отразяват ултравиолетовите лъчи още преди те да проникнат в кожата. 

Тоест слънцезащитата работи посредством абсорбиране и отразяване на слънчевите лъчи.  Така наречените UV лъчи, тези които иначе биха били абсорбирани от кожата. като й нанесат трайни вреди. Някои от тях включват и риска от ракови образувания на кожата. С други думи физичните и химичните качества на слънцезащитата работят заедно, за да могат да предпазят възможно най-ефикасно кожата от слънцето. Много от слънцезащитните продукти съдържат физични компоненти като като zinc oxide и titanium dioxide, които отразяват UV радиацията и така тя не прониква в кожата. Други химични компоненти като avobenzone пък, си взаимодействат по друг начин с радиацията, а именно като абсорбират лъчите посредством химичните връзки , които се освобождават при синтеза на топлина. 

Има няколко фактора, котио могат на попречат на слънцезащитата да си свърши работата. ,Най-честият проблем със слънцезащитата е, че не нанасяме достатъчно продукт върху кожата и така не достигаме нивото на защитата , което е описано върху опаковката. Например , за да зашитим лицето си адекватно трябва да сложим обилно намазани два пръста. Повечето от нас слагат значително по-малко продукт. 

Друг чест проблем е, че използваме слънцезащита с изтекъл срок на годност или пък лошо съхраняван и така формулата ,става нестабилна, в следствие, на което . Слънцезащитата трябва да се съхранява на тъмно и сухо място. 


И така към най-важният въпрос: Пречи ли лънцезащитният крем на това да добием тен?

За да отговорим на въпроса трябва да кажем , че тенът се получава в следствие на излагане на окожата на UV радиация или от слънчевата светлина или от солариум.  От своя страна UV свелината уврежда генетично епидермиса или така нареченият външен слой на кожата. 

В следствие на този процес тялото се опитва да се пребори с радиацията като произвежда меланин. Пигмента , който оцветява кожата ни. Това е процеса , който всъщност ни дава така желаният тен.  С други думи предпазването на кожата от слънцето и тенът са несъвместими един с друг. 

Тоест нанасяйки слънцезащита предотвратявате почерняването. А и всъшност точно за това сте "платили" на слънцезащитният крем да направи за вас.Ако искате да предпазите кожата от слънцето и така да имате по-здрава, по-млада и по-красива кожа напред във времето , то трябва да се откажете от тена. 


Има и още един важен въпрос. Може ли слънцезащитният крем да наруши синтеза на витамин D? 

Повечето хора смятат, че излагането на слънце е достатъчно , за да се произведе витамин D. Оказва се обаче, че е малко по-сложно. Излагането на слънце задвижва процеса на превръщането на 7-дехидрохолестерол във превитамин D3 и чак тогава във витамин D3. И да , слънцезащитата пречи и на този процес. Но много от специалистите предупреждават, че стоенето на слънце почти никога не е достатъчно, за да се съберат необходимите на организма здравословни нива на витамин D3. 

Направен е експеримент в Австралия, който показва, че няма разлика в нивата на витамин D3, при хората , които ползват слънцезащита и тези, които не го правят. Освен това, времето, в което бихте набавили необходимият ни витамин D не изравнява като положителни ползи- негативните в следствие на абсорбирането на радиацията от слънцето. 


И така : Възможно ли е да имаме здравословен тен?

Отговора за наше съжаление е еднозанчно "не". Според фондацията за раково болни в САЩ има 75% повишен риск да развием животозастрашаваща меланома само от едно продължително излагане на слънце преди 35г. годишна възраст. И така за съжаление се оказва , че няма "сигурно" събиране на тен. Още едно изследване показва, че от всички 100 жени, получили рак преди 30 годишна възраст, 61 една от тях са използвали солариуми. 

Youthiful tip: Съветваме ви за тен да използвате по-скоро селф-тен продукти, отколкото да разчитате на слънцето. 

Разбира се, това не означава, че трябва да се лишим от удоволствието на плажа. летните емоции и физиологичните ползи от слънцето.  Просто бъдете внимателни, носете слънцезащита, не прекалявайте с времето навън между два и четири часа следобед. И не забравяйте, че добрата кожа изисква грижи, това е един основен елемент в грижата, който ще ви спести тъмни петна, бръчки и ранно стареене на кожата. 

Виж още