Водещият бюти тренд на 2021: скинимализъм. Когато малкото е много

Пандемията направи своето и постави невероятен отпечатък върху козметичната индустрия.


Все повече се обръщаме към себе си и към природата и предвид финансовото състояние на мнозина, преследването на луксозни продукти в блестящи опаковки отстъпи пред въпроса как да поддържаме козметичния си стандарт без да страда бюджетът. Времето, прекарано в най-добрата компания - собствената ни, скрити зад филтрите за разкрасяване в социалните мрежи, ни даде да разберем от какво всъщност имаме нужда. Какво е модерно сега? Нещо съвсем просто: да се чувстваме добре в своята кожа с минимални усилия.
2021 е годината на скинимализма или минималната козметична рутина, която означава да използваме по-малко на брой и по-прости продукти или по-малко и ненатрапчив грим, за да позволим на кожата да покаже истинския си блясък. Скинимализмът предлага да направим няколко крачки назад и да използваме силата на многофункционалните продукти и в крайна сметка да се озовем с по-устойчива (и често по-изгодна) козметична грижа.Дали скинимализмът е по-добрият избор за кожата и за портфейла?
Огромният избор от козметични продукти и постоянният поток от примамващи маркетингови послания обърка много потребители и ги форсира да прекаляват ежедневно с козметика и процедури, мислейки, че повече е по-добре. Раздразнения, зачервяване, запушени пори, нарушена кожна бариера са често срещани проблеми, причинени от употребата на прекалено много козметика, постоянно опитване на нови продукти, неправилното им полагане или комбиниране на твърде много активни съставки. Това стимулира прекомерно кожата и я претоварва, докато накрая тя се предаде, без да е извлякла полза. 

Осъзнатото ползване на козметика започва с осъзнаване на фактите. Не е необходимо грижата да е комплицирана, за да е ползотворна, нито е необходимо да се купуват различни продукти с еднакво действие (например дневен и нощен овлажнител). Втората стъпка е да започнем да разчитаме правилно сигналите на собствената ни кожа и да се водим по тях, вместо по рекламните обещания.

Нека си признаем, изтощителен многостъпков вечерен или сутрешен режим не е за всеки и ако поклащате глава одобрително на това твърдение, значи сте в крак с модата и в съгласие със себе си. Съвременната тенденция съветва да се откажем от многостъпковите козметични рутини, съдържащи 15 продукта. Вместо това, по-добре е и за природата и за кожата е да се върнем към основите или да "скинимизираме" това, което използваме. Многофункционалните продукти неслучайно са във фокуса на тенденцията. Времето, което отделяме за себе си трябва да е пълноценно и да обслужва нуждите на собствената ни кожа. 

Как да превключите на скинимализъм?
Започнете с малки стъпки. Кожата се нуждае най-вече от почистване и овлажняване. Предвидете два основни продукта - един за почистване и един за овлажняване, и няколко елементарни добавки като освежаваща флорална вода, пшенични или кестенови трици, масажиращ уред, слънцезащита. Масленото почистване освобождава кожата нестресово от дневното замърсяване, освежава я и й дава възможност да се балансира. Подходящо е за всеки тип кожа и след краткия период на адаптация (което се отнася предимно за адаптиране на навиците, защото ако сте свикнали да сапунисвате лицето с пенливи продукти, известно време ще искате същото измивно усещане) ще установите, че нямате нужда от повече продукти, а лицето е чисто и овлажнено, защото кожата е намерила баланс. (прекрасен и изключително иноватитен вариант e нашият CLEANSEME Jelly - кликнете тук!)
Ползването на маслен серум като единствен овлажнител, въпреки че звучи като парадокс масла да овлажняват, се явява най-добрият избор за чувствителната кожа. И не само. Фактически кожата ни се нуждае от интелигентен щит, който да възспира дехидратацията, т.е загубата на влага от горните слоеве. Интелигентният щит не блокира изцяло влагообмена, а й помага да се самоподдържа и самообновява. Нанасянето на серум на влажна кожа е хитър начин за имитиране на обикновен крем. При втриването маслените капчици се смесват с влагата и я покриват, външният слой на кожата леко набъбва и тя остава плътна и напоена за дълго. В същото време рН и микробиома не са засегнати. 
Веднъж седмично стимулирайте кръвообращението със сух четков масаж, обтриване с копринена кърпа или с камък гуа ша. Това е подходящият момент и за поставяне на маска. 

Разбира се, винаги трябва да сме гъвкави и да действаме съобразно текущите нужди на кожата. Ако тя зове за дълбоко почистване като пилинг или ексфолиране, направете го. Ако иска по-скоро гел или крем, съдържащ вода, осигурете й го. Глезете лицето с редовни масажи. Използвайте слънцезащита! Не забравяйте ролята на съня, чистия въздух, здравословното 
хранене, пиенето на много вода и спортуването за красивата кожа. И не пропускайте да се смеете, защото смехът е най-красивият грим. 
  
Нима още се колебаете? Простият живот ви очаква с нетърпение.

Виж още