Пребори хиперпигмантацията

Много от нас се сблъскват с този проблем или поне познават някой, който се бори с това. Желанието за чиста и сияеща кожа е била бленувана от жените от всеки период и култура. И не е случайност, че равната, светла кожа без пъпки, неравности или части с хиперпигментация се възприемат за признак на здраве и младост.

И все пак....Какво е хиперпигментацията? Когато си млад луничките изглеждат симпатични и наистина са. С времето обаче хиперпигментите петна стават по-големи и освен, че правят тена ни неравен, рано или късно променят името си от "симпатични лунички" на "старчески петна". Най-общо казано петната се появяват като следствие на завишеното производство на меланин. Има общо три причини за това ексесивно производство на меланин: UV причинени, хормонални и след възпалителни. Това състояние може да засегне всяка част от тялото: лицето, крака, деколте, ръце...За да обясним още по-ясно ще ги разделим на две - външни и вътрешни. "Външните" причини са реакция на кожата в следствие на прекомерно излагане на слънце (а солариума е най-големия врат на кожата!), наранявания по кожата, акнеична кожа или изгаряния. "Вътрешните" причини пък, може да са следствие от бременност, хормонален дисбаланс, здравословни проблеми. Ако дълго време остават нетретирани се задълбочават и борбата с тях с годините става все по-трудна.

Сега заедно ще разгледаме няколко 100% натурални начина да се преборим с този проблем.

 1. Ексфолиация.

  Колкото по-тъмно е петното, толкова по-близо е до повърхноста на кожата. Следователно с нежна и внимателна редовна ексфолиация (не повече от два пъти на седмица!) на зоните, може да помогне да се изсветли пигмента на петното. Разбира се има и химически пилинги, които обаче ние не препоръчваме, тъй като в повечето случаи изсушават и травмират кожата трайно. Можете да кликнете тук, за да видите и няколко лесни домашни, абсолютно безвредни и полезни 100% натурални, домашни пилинг маски.

 2. Забързайте обновяването на клетките!

  Надяваме се, че вече няма да ви изненадаме, ако кажем, че добрата хидратация е основна за сияйния и жизнен тен на лицето. Без редовната наистина добра хидратация, клетките имат тенденцията да стават "лепкави" и забавят времевия цикъл, на който се обновяват. Това резултира в сивкав, неравен тен и много по-забележими кожни проблеми. Добрата хидратация е абсолютно задължителна когато говорим за третиране на тъмни петна, белези и неравен тен. Не можем да хидратираме оптимално кожата си обаче, без да й доставим витамините A, C и Е и отвътре. За това нашата HYDRATE ME 2 Step Program е изключителен помощник в изравняването на тена. За да доставите витамините външно нанесете HYDRATE ME Serum на влажна кожа, докато кожата ви се "напие". Можете да сложите и втори път, ако кожата ви в момента се нуждае от това. За да се погрижите за това клетката да е потентна да може да се справи със задържането на водата в себе си трябва да й дадете и вътрешно достатъчно количество от витамините А, C и Е. Знаете, че синтетичните витамини не се усвояват добре от организма. За това пийте 300мл. дневно от HYDRATE ME Herbal Tea, така ще дадете на кожата си и отвътре необходимите й витамини 100% натурално. Комбинирайте програмата и с другите препоръки, които днес ви даваме, за да видите наистина видим и напълно натурален, дълготраен резултат в борбата с достадните петна!

 3. Потиснете производството на тирозиназа и изсветлете кожата си.

  Ензима свързан с хиперпигментацията може да бъде ограничен и така се потиска производството на мелатонин. Трябва да имате предвид, че в борбата с петната, трябва много постоянство и упоритост, тъй като е необходимо дадено количество клетки да се обновят, което е бавен процес и има необходимост от не само външна помощ (както вече уточнихме). За това днес искаме да ви дадем няколко домашни маски и продукти, които ефективно потискат производството на тирозиназа. При комбинация с предишните две точки и тези домашни съставки и, сме сигурни, че ще видите резултат. Изпробвано е ;)


 • Кисело мляко. Киселото мляко е богато на алфа-хидрокси киселина, която не само помага да се изсветли кожата, но има и анти-еидж ефект. Можете да смесите киселото мляко с някоя от другите съставки по-долу.
 • Лимон. В лимоните има цитрична киселина и натурални антиоксиданти, които помагат да се изсветли кожата, както и да се премахме мъртвата кожа. Внимавайте само да не се излагате на слънце с лимон на лицето и имайте предвид, че той може да изсуши кожата.
 • Джинджифил. Той не е познат толкова с избелващите си свойства, но е ефективен в борбата с пигментите петна и е един от агентите, които потиска вътрешноклетъчната тироназа и така понижава нивото на меланин.
 • Картофи. Един от най-ефективните в борбата с пигментите петна. За това и сме избрали него за маската, която ви препоръчваме да използвате в комбинация с точки 1, 2 и 4.

Ще ни трябват само две съставки: сурови картофи и пресни лимони.

Нашата терапия започва като измиеш добре картофа и го нарежеш на кубчета. Не махай кората му, защото тя е богата на витамини и минерали. Изсипи кубчетата в кухненски робот/чопър и разбий, докато не получиш каша. После с цедка или кърпа прецеди и запази водата от картофа. Нея смеси с прясно изцеден сок от лимон. Нека съотношението е 4 супени лъжици сок от картофи и две супени лъжици от лимона. И ето: готови сме със маската. Нанеси богат слой върху засегнатия участък. Изчакай да изсъхне, нанеси втори, после трети. Остави кожата да престои със сместа цяла нощ и на сутринта измий с хладка вода.

 1. Слънцезащита!

  Слънцезащитата е абсолютно задължителна! Имай предвид, че сме изложени на UV лъчи дори и от флуоресцентите лампи. Също така, не се лъжи, че в мрачен ден, кожата ти не е обект на солидно количество лъчи. За това приканяме те използвай слънцезащита всеки ден с минимум 30SPF. Нанасяй го през няколко часа и не забравяй да не използваш миналогодишния!

Други ценни съвети, които можем да ти дадем в борбата с хиперпигментацията на кожата са:

 • Редовно почиствай лицето си с пара. Един прекалено семпъл съвет, с голям ефект! Редовното напарване на кожата отваря порите и подпомага премахването на мъртви клетки. Просто сложи на котлона си вода и я остави да кипне. После се надвеси над водата и покрий главата с хавлиена кърпа. Безопасното разстояние е около 15-20см. Прави веднъж седнъж семично за около 10 минути.
 • Яж пълноценно - салатите са един добър помощник за обновяването на клетките.
Това са нашите любими натурални помощници в борбата с хиперпигментацията. Ако ти е харесала нашата статия и сме ти били полезни, можеш да я споделиш с някого. Ще се радваме да посещаваш по-често нашия блог, за повече идеи за красотата отвън и отвътре ;)

Виж още