Дори и не предполагате колко важно е почистването на кожата ви!


Помните ли досадното мрънкане на майка ви, че трябва да измиете лицето си всяка вечер? Сигурно няма да ви изненадаме, но тя наистина е била права. защото почистването на кожата в края на дема се оказва изключително важно, за да може да се запази добрата структура и здраве на кожата ви. Днес ще ви разкажем защо... (И няма да излъжем, ако кажем. че от Youthiful сме ми приготвили изненада, която съвсем скоро ще разкрием :) 


Та, сега по темата ...


Премахване на натрупването 

Един от плюсовете на редовното вечерно почистване е, че през деня постоянно се натрупват бактерии, замърсители, вируси, мръсотия и стари мъртви кожни клетки. Почистването ги премахва и така кожата придобида "свеж" вид. Без да измиете лицето си то би било покрито с дебел слой мръсотия, която би предотвратила възможноста на кожата да поеме следващи подхранващи и хидратиращи продукти. 

Поддържане на гладка кожа

Подкожни микро жлези произвеждат мазнина, която наричаме себум. Тя е изключително важна тъй като предпазва коата от опасностите, на които я подлага околната среда. Тези жлези използват фуликулите на косъмчета като свой път, за да достигне секретът им до повърхноста и така образува бариера, която предпазва, навлизането на бактерии и други вредни агенти.

И така наслояването на мръсотия може да доведе до "блокажи" на фоликулите, в които се зъдържат себум, пот и мъртви клетки, а липсата на себум на повърхноста пък, позволява на бактериите да проникнат и така да се образуват възпаление, още познати като акне. 

Правилното почистване почиства порите от мръсотията и предотвратява наслояване на мърсотия, като подпомага достигането на себум до повърхноста. 

Какво ще се случи ако спрем да се мием?

Ако спрете да миете кожата си напълно, порите ви ще се запушат и ще започнат да ви излизат доста повече пъпки. Ще имате и комбинация от доста сериозни симптоми като силно зачервяване, сухота и раздразнение от недостатъчната хидратация. И на последно място ще изглежда много по-мръсна, мазна, и съществено състарена. 

А ако продължим с това буквално "разрушително" поведение, кожата ще започне да ни сърби, в следствие на което ще получим малки пукнатини в кожата, котио после могат да станат причина за инфекции!


Как да изберем правилното почистващо средство?

 • Трябва да знаете какъв тип кожа имате, ако е суха трябва да избягвате почистващи средства с алкохол в тях. Хората с мазна кожа имат нужда от такъв с по-ниско PH ниво. А за чувстителните кожи а подходящ такъв, в който няма силни ароматизатори. 
 • Важно е да не пресушавате кожата си, тъй като тогава пък тя започва да произвежда повече себум и така завишавате риска от образуване на пъпки. Необходимо е да пазите баланса на кожата си. 
 • Бихме ви посъветвали да не миете кожата си повече от един път на ден с продукт. Тоест вечер, когато има замърсявания използвайте продукт, но сутрин изплакнете кожата на лицето само с вода. 
 • Ние бихме ви посъветвали да използвате само натурална козметика, което важи и за почистващите средства. Така намалявате риска от раздразнения и алергии по кожата. 
 • Не забравяйте, че прекалено евтините продукти няма как да съдържат качествени съставки, тъй като те са скъпи за производителите. За това избирайте такива, които са струват минимум 15лв. 


Какви правила да спазваме?

 • Винаги използвайте отделна кърпа за лицето си! И дръжте кърпата на сухо място, така че да не остава влажна и да не се полепят микроби по нея! 
 • Изполвайте хладка вода и не си миите лицето под душа, за да не ползвате горещата вода! 
 • Бъдете много внимателни със зоната около очите, не търкайте и дърпайте кожата!
 • Завършете измиването с почти студена вода, за да затворите порите си. 
 • Прочетете внимателно указанията за ползване на почистващото си средство, тъй като понякога те са различни от това, което очакваме. 
 • След като приключите нанесете любимите си хидратиращи продукти. 

Виж още