Всичко, което трябва да знаеш за слънцезащитата!

Ах, лятото, слънцето, морето и прекрасните моменти свързани с летния сезон. Тен, който прикрива малките несъвършенства и ни прави да изглеждаме толкова по-привлекателни... За съжаление както всяко нещо и тези прекрасни моменти си имат своя недостатък. Слънцето е един от най-големите врагове на младежкия вид на кожата. Дори се сещаме за най-добрия пример, който сме виждали, илюстриращ нагледно какво се случва с кожата вследствие на излагането на слънце. Долу прилагаме снимка, която ще ви покаже как кожата на лявата страна на шофьор, който е стоял с отворен прозорец години наред се е променила спрямо неговата дясна страна... Сигурни сме, че няма да излезете без слънцезащитен крем никога повече...


Разбира се слънцезащитата не е проста и еднозначна тема, за това усещането е, че някакси ни убягва някаква информация по темата...Какво точно значат номерата на флакончетата, листа със съставките, как да го нанасяме, кога? Кои са "добрите" съставки, кои "лошите"? Е днес ние сме ви подготвили много полезна информация, която да ви помогне при избирането на слънцезащита! 


Започваме.... 

Защо да използваме слънцезащита (освен очевидното) ?


 1. Постоянно изтъняващия озонов слой ни подлага на още по-голям риск от това да сме афектирани от вредните слънчеви лъчи. Факт е, че се нуждаем от слънце, за да получим толкова важният за нас витамин D, но това не означава да подлагаме здравето си на риск. Слагането на слънцезащитен крем блокира проникването на тези вредни лъчи в кожата и така ни предпазва от кожни заболявания.
 2. Всички искаме да имаме млада, жизнена, здрава и сияйна кожа. И това са част от най-убедителните причини, поради които е добре да започнете да използвате слънцезащита (ако все още не залагате толкова на нея). Като най-важната от тези причини ще изтъкнем това, че така можете да защити кожата си от развиващите се признаци на остаряването като фините линии и по-дълбоките бръчки. Проучванията доказват, че за хората под 55 годишна възраст, които редовно използват слънцезащита имат 24% по-малък риск да имат по-дълбоки бръчки от тези, които не използват или използват понякога слънцезащитни продукти.
 3. Не забравяйте, че има и здравен елемент, а именно факта, че слънцезащитния крем предпазва от рак на кожата. А това изобщо не е за пренебрегване!
 4. Така може да предотвратите освен преждевременното стареене на кожата и излизането на вените на повърхноста на кожата, пигментните петна, както и появата на акне, както и различни видове заболявания на кожата, които са следстие на слънцевите лъчи. 
 5. Слънцето изсушава кожата! Слънцезащитния крем ще редуцира изсушаването и ще защити основните протеини на кожата като колаген, кератин и еластин. Не забравяйте също така да използвате своята HYDRATE ME 2 Step Program и лятото, оптимално хидратираната кожа е по-потентна да се защитава и сама освен, с помощта на задължителния слънцезащитния крем. Сега е време да поговорим за начина, по които работят слънцезащитните кремове и какво да изберем, за да сме оптимално защитени, без да вредим на кожата си.  Освен това имайте предвид, че е важно каква е формулата на слънцезащитният ви крем, защото в нея често има много съставки, които е възможно всъщност да алергизират кожата ни, с което всъщност да я увреждят. За това ще се опитаме да сме оптимално детайлни, за да ви помогнем да направите избора си максимално добре. 

Слънцето има два типа лъчи, които могат да увредят ДНК-то на клетките на кожата ни и така да доведат до меланома. Ултравиолетовите лъчи са невидими за нас хората, защото имат по-къса вълна отколкото лъчите, които виждаме. Лъчите, от които трябва да се пазим са два типа UVB и UVA. А на самите кремове обикновено виждаме нещо от рода "SPF30". 


Всичко, което трябва да знаете за самото действие на слънцезащитния крем:


 • UVB лъчите са тези, които причиняват изгарянето. SPF номера е онова, което основно се отнася към нивото на защите от UVB лъчите. 
 • UVA лъчите са тези, които причиняват, преждевременното остаряване на кожата и бръчките. Най-късите вълни на UVA лъчите също допринасят за изгарянето, но е много важно да търсим думите "broad spectrum" (широк спектър)  върху продукта ни, което означава, че продуктът има съставки, които могат да ни предпазят освен от UVB лъчите, така и от UVA лъчите. 
 • SPF номера ви казва колко време можете да стоите под UV лъчите преди да започне кожата ви да се зачервява, спрямо времето, в което би се случило това без слънцезащитния продукт. Така че в идеалния случай, ако използвате SPF30 ще ви отнеме 30 пъти повече време да изгорите отколкото без крема. Крем със SPF 30, позволява на около 3% от UVB лъчите да достигнат кожата ви, за сравнение - крем с 50-ти фактор ще пропусне само 2%. 
 • Когато ползвате слънцезащита, трябва да запомните няколко неща, това че използвате висок фактор не ви гарантира защита цял ден под слънчевата светлина и ако стоите повече време трябва да повторите количеството след известно време. Например ако кожата ви се зачервява за 4 мин., то след първото нанасяне на SPF 30 имате 120мин с това нанасяне, преди да е необходимо да нанесете отново. Освен това не забравяйте да нанесете крема около 20 мин преди да се изложите на слънчевата светлина.


Сега след като изчистихме тези понятия и разяснихме основните позиции, е време да поговорим за "добрите" и "лошите" съставки.

Както всяка друга козметика, тази със синтетични съставки е много вероятно да дразни кожата, като следствията варират от изсушаване до пъпки и алергии. Това е особено видно за хората с чувствителна кожа и е изключително уморително да живееш с тези проблеми на всекидневно ниво. Има хора с много сериозни кожни проблеми както в реакция със слънцето така и като реакция на козметиката, която ползваме включая и слънцезащитните кремове. Най-често срещания проблем е силно сълзене и дразнене на очите при контакт със слънцезащитния крем. 

Обикновено слънцезащитните кремове са много комплексни формули, които могат да причинят доста проблеми особено при хората с чувствителна кожа. Включително могат да са причинителите на алергии, които да персистират във времето. Една от тях е фотоконтактния дерматит. Тези състояния предизвикани от синтетичните съставки в кремовете освен естетически неприятни, последствията, поставят кожата ни в неблагоприятна позиция да се защитава от слънцето и това води до преждевременно стареене, хипермигментация и т.н. 

Когато избираме крем не е достатъчно да изберем просто марка, която познаваме добре. Задължително е да се запознаем със съставките, които любимата ни марка предоставя. Има два типа филтри - физически и химически. Химическите играят ролята на "гъба", която абсорбира лъчите и ги трансформира в инфрачервена топлина, докато физическите играят ролята на физическа бариера като отразяват лъчите. Искаме да ви дадем гид към съставките, които могат да доведат то такава реакция и кои са тествано безопасни.
Съставките, които могат да раздразнят кожата : 


 • PABA (para-aminobenzonic acid), UVB протектор, те ще са описани като една от следните съставки: 
 • Amino benzoic acid, glyceryl amino benzoate, Ethyl-3 bis amino benzoate, Amyl dimethyl, PABA, Ethyl dihydroxypropyl, Gliceryl PABA, Octyl dimethyl PABA (2-ethylhexyl dimethyl PABA)
 • Избягвайте салицилите, те приличат на апсирина и се описват като Octy lsalicylate (2-ethylhexyl salicylate), Homosalate (HMS или Homomenthyl salicytate и Triethanolamine salicylate. 
 • Всичко, което завършва на cinnamate.
 • Benzophenone, oxybenzone, avobenzone, Butyl methoxyl - dibenzoylmethane или всичко, което завършва на benzophenone.
 •  Също така забележете дали няма марки като" Eusolex с различни числа на края, Helioplex, Meradimate, Person 1789, Sunzerse OT. 

Съставки, които се по-нежни към кожата и се определят като "добрите":

 • titanium dioxide
 • Zinc oxide 
 • Retinyl palmitate, форма на витамин А, Има натурално висок SPF 20.
 • Витамин Е 
 • Бета каротин. 


Дерматолозите вече препоръчват минерални слънцезащитни кремове за чувствителната кожа, но има много марки, които се опитват да направят добра и оптимална комбинация между двата типа съставки. И обикновено те съдържат комбинация от двата типа химически и физически филтъра. Не забравяйте да използвате вече формулирани продукти и да избягвате направените вкъщи формули, защото слънцезащитния крем не е прост за формулиране и лесно може да се обърне срещу вас, ако не е формулиран правилно! Все пак формулите, които се продават са сертифицирани и са минали тестове за действие. Важно е просто да намерим оптималния продукт за нас, който най-вече да защитава кожата ни, като да не я излага на допълнителен риск! Не забравяй също така, че е най-добре да се излагаш на слънце в часовете преди 12 часа на обяд и след 4 часа следобед. За лек и нежен тен, без да нараняваме кожата си!Надяваме се да сме ви били полезни, ако е така споделете статията с някоя приятелка. Запишете за #teamYouthiful, като кликнете тук. Ще получавате полезна информация, подаръци и неустоими предложения!Виж още