ЗАХАР? Не, благодаря!

Отвсякъде чуваме как захарта вреди на кожатa, тялото и коса... но в какво точно се изразява негативният ефект, на малко от нас ни е напълно ясно. Захарта влияе негативно в много аспекти на тялото ни, днес ще се спрем на 5 конкретни неща, които причинява тя:

  • Захарта причинява акне и ускорява признаците на стареене. Доказано е, че всички сладки храни и напитки предизвикват появата на пъпки. Също така завишеният прием на захар предизвиква по-сериозно отделяне на себум и възпалителни процеси в кожата, което запушва порите и води до най-нежеланото нещо: акне! Както споменахме малко по-горе, захарта предизвиква и преждевременно стареене. Първи признаци са бръчки около очите и устните. Проучвания показват, че захарта взаимодейства с протеина в тялото ни и се получава процесът гликиране, който е пряко свързан с по-бързото стареене.

  • Захарта предизвиква косопад. Сериозният прием на сладко също така се свързва с бързото побеляване на косата. Доказано е, че инсулинът атакува фоликулите на косата и ги разрушава, което води до падане на здравите косми. При болни от диабет, не само косата страда от този факт, но и друго части от тялото. Високите нива на захар в организма влияят на хормоните и нарушават естествения им баланс, което е предпоставка за по-бързата поява на бели коси! Доста неприятно, нали?
  • Захарта влияе на мозъка. Консумацията на много сладко може да забави дейността на мозъка и в някои случаи води до сериозна депресия! Торти, сладкиши, преработени храни и сладки напитки увеличават шанса от това. Вместо шоколадът да "лекува" лошите състояния на духа, той може да ги влоши. Много проучвания доказват, че захарта има влияние и върху психическото здраве. Също така, друг риск от прекомерното сладко е свързан с паметта. Постоянното поддържане на високи нива на захар в тялото водят до ограничен умствен потенциал и понякога дори до намаляне на обема на мозъка!
  • Захарта може да изпие енергията ви. Въглехидратите вдигат нивата ни на енергия, но те съдържат захар. При прекомерна употреба на въглехидрати може да получим моментален енергиен кик, да се чувстваме чудесно, но бързо тази енергия спада и достига дъното, тогава започваме да усещаме умора и абсолютна загуба на сили. Особено в дългосрочен план, да “грабнем нещо сладко” не е добро решение. Ако препрочитате въглехидрати, изберете такива, с минимално съдържание на захар.


  • Захарта увеличава риска от сърдечни проблеми. Други проблеми, които можем да изброим са: проблеми с кръвното, наднормено тегло, възпалителни процеси... Проблемите със сърцето се срещат значително по-често при хора, с наднормено тегло. Което не значи, че ако имате нормално тегло не трябва да внимавате със захарта- напротив. Сладките напитки например могат да запушат артериите, защото често образуват натрупвания в тях, а това е предпоставка за много сериозни здравословни проблеми. Дори и да се храните предимно с плодове и зеленчуци пак трябва внимателно да следите нивата си на захар.

Колко захар може да приемате? Добавената захар е тази, която слагате в кафето или чая си, слагате в киселото мляко и т.н. Не се приема за добавена, като в плодовете например. Максималната добавена доза, която една жена трябва да прима са 6 чаени лъжички, а мъжете - 9. Лично ние ви съветваме да избягвате максимално подлаждането. Ето няколко съвета, как да намалите приема на захар:


Не добавяйте нищо в напитките си. Например HYDRATE ME Herbal Teа е натурално подсладен и няма нужда от добавки! Приготвяйте домашно повечето си храни, особено смуутита. Ако задължително подлаждате напитките си, намалете количеството градивно: всеки ден малко по-малко и така до минимум. Ще видите колко бързо ще свикнете!

Избягвайте силно преработените храни.

Какво е вашето мнение за влиянието на захарта върху тялото? Споделете с нас!

Виж още