15 начина да победим стреса.

Все по-голяма гласност се дава на един проблем, свързан със съвременния начин на живот. Преди стресът като че ли не се приемаше за нещо сериозно, но вече е доказан негативния му ефект върху цялото ни тяло и съзнание - външно и вътрешно!

Да, днешната #youthifulfriday статия не е точно свързана с красота, но е свързана с това, да се чувстваме добре в кожата си, което веднага си личи и отвън. Искаме да споделим с вас няколко много печеливши стратегии, препоръчани от експерти, с които можем да поработим над вътрешната си уравновесент. И не, не става въпрос за съвети, като това да стискате анти-стрес топка в офиса :)

1. Направете план.

Когато правим to do list помагаме на мозъка си да се съсредоточи върху задачата или намиране на решение на проблема, който имаме. Освен това списъците значително помагат за намаляване на стреса и за структуриране на целите ни.

2. Дишайте дълбоко.


Да вземете малко време за себе си и да се отделите от проблема също е страхотен метод за справяне с него. Идеята е да се отдалечите, да поемете дълбоко, но бавно въздух и да активирате релаксиращия режим на тялото си.

3. Стъпете здраво на земята.

Специалисти съветват да слагате по-реалистични цели пред себе си. Прекалено високите такива се свързват с увеличаването на нивата на стрес.

4. Опознайте тялото си и неговите признаци на срес.


Раздразнителност, умора и главоболие са едни от първите физически сигнали, че нещо не е наред.

5.  Разполагайте правилно с бюджета си.

В Америка за най-високия стрес фактор се считат именно финансите. За това, да знаете с колко пари разполагате може да намали значително среса в дадени ситуации.

6. Яжте и пийте разумно.

Да, може и да не виждате връзката, но тялото ви ще се отблагодари с доста по-голям вътрешен баланс, ако и вие му подавате правилното "гориво". Избирайте повече плодове, зеленчуци и фибри, вместо junk food, както и повече чай, вместо подсладени напитки и кафе. Например HYDRATE ME Herbal Tea ще балансира сетивата ви в стресов момент, благодарение на витамините и успокояващия аромат.

7. Не забравяйте да се усмихвате.


Проучвания в колежи показват, че смеха, четенето и йогата значително намаляват нивата на стрес.

8. Изговорете проблема.

Скорошно проучване в Америка показва, че 43% от хората, които нямат с кого да споделят проблемите си са със значително по-високи нива на стрес през изминалата година. Може да го считате за натоварване на околните, но реално да разказвате за трудните си моменти е полезно за вас самите.

9. Слушайте правилната музика.

Доказано е, че успокояващи звуци, например близки до природата, могат да намалят високото кръвно, пречинено от стресови ситуации.

10. Опитайте се да вкарате спорта в ежедневието си.


Всякакъв вид кардио тренировки и упражнения освобождават ендорфин - известен още като хормона на щастието. Това веднага ни кара да се чувстваме по-щастливи и по-малко стресирани.

11. Наспете се.

Когато получаваме редовно достатъчно сън, тялото ни е по-малко податливо на изнервяне и стресови ситуации. Като цяло така ще приемате нещата по-леко.

12. Дремнете.

В продължение на точка 11 искаме да добавим, че учени са открили връзка в това, че след безсънна нощ една дрямка значително помага за преодоляване на стреса и се бори с отговорния за това хормон - кортизол.

13. Починете от това, което ви стресира.


Ако знаете конкретни ситуации или причини, поради които не се чувствате ОК, просто се постарайте да ги избягвате и ограничите до минумум.

14. Конфронтация.

Ако игнорирате дребните ежеднени фактори, които ви стресират може само да задълбочите проблема. Хроничният стрес води до депресия и тревожност. Все състояния, които носят много по-сериозни последствия и вреди, отколкото може да предположите.

15. Говорете със специалист.

В Америка хроничният стрес се приема вече за доста сериозно състояние. И въпреки, че се дава все по-голяма гласност на този проблем само 1 от 3-ма американци са потърсили помощ от професионалист в това отношение.


Виж още