Let's clean up! Натурални методи за почистване.

Да, красотата е огормна част от нашето ежедневие. Храним се балансирано, разбира се с качествена храна. Прекарваме време сред природата, вдишваме чистия въздух. Обичаме да четем книги, да стоим вкъщи и да дишаме химикалите от почистващите препарати, които ползваме...Oops! Май без последното!?

Днес отваряме Youthiful темата за нещо не много приятно, но неизменна част от живота ни - почистването. И защо не го направим по Youthiful начин? Ще си поговорим за натурални почистващи препарати, които можем да ползваме вкъщи:

След като влезете веднъж започнете да приготвяте сами своите естествени почистващи препарати, ще разберете, че не отнема допълнително време. А и чувството, че не излагате семейството си на токсични химикали е изключително приятно, нали?

Ако искате и вие да минете на натурална вълна в поддръжката на дома си, запасете се с тези продукти:

Дестилиран бял оцет

Масло от чаено дърво

Лимони

Текстилни парцали / кърпи без хартия

Екологични гъби

Кастилен сапун

Прясна / сушена лавандула

Лимонена киселина

Сода за хляб

Растителен глицерин

Крем от татар

Боракс

Сода за измиване

Кокосово масло

Лимоново етерично масло

С тези съставки можете да почистите почти всичко в дома си!


1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕСТЕСТВЕНИ МАСЛА

Ако кошчето ви мирише дори след като извадите торбата с боклук, е време за етерични масла!  Толкова е лесно - сложете няколко капки етерично масло върху парцалче и го поставете на дъното на коша си. Някои хора използват памучни топчета вместо парцал. Като алтернатива можете да направите обикновен спрей с вода и етерични масла и да напръскате дъното на кошчето.


3. НАПРАВЕТЕ СВОЙ ПОЧИСТВАЩ ПРОДУКТ

Оцетът е изключително универсален и разбира се, 100% безопасен и нетоксичен. Да, все пак готвим с него!

Той е чудесен за почистване на ежедневните дребни замърсявания, евтин е и може да издържи почти завинаги при правилно съхранение. Тъй като е леко кисел, той пресича мазнини, минерални отлагания и мръсотия.

Можете да почистите с обикновен бял оцет или да направите прости инфузии, като използвате сушени или пресни билки и цитрусови кори! Една страхотна комбинация е между вода, оцет и лавандула.

Не забравяйте обаче, че трябва да избягвате да използвате оцет за почистване на плотове от гранит и мрамор.


4. ЛИМОНИ

Лимоните са задължителни в къщната работа. Първо ги използваме за фреш, после ги накисваме с оцет и направо натриваме с тях различни повърхности, които чистим.

Можете да нарежете лимон наполовина и да търкате с него кранчето на чешмата, за да стане отново лъскаво.

Ако добавите малко сол върху дъска за рязане и разтриете половин лимон върху нея, гарантираме, че ще я почистите идеално.


5. ЦИТРУСОВА КИСЕЛИНА ЗА ПЕРАЛНЯТА ВИ

За да освежите пералнята си, добавете малко лимонена киселина в празен цикъл. Киселинността ще разтвори сапунените остатъци, минералните отлагания и всякакви други мръсотии във вашата пералня! 


6. ИЗЧИСТЕТЕ КИЛИМИТЕ СИ

Вместо да купувате химични препарати, направете свой собствен или просто използвайте сода за хляб. Обещаваме ви, ако някога изпробвате прахообразна пудра за килими, никога повече няма да използвате друго. Само смесете содата с вода и натрийте петната. След като изсъхне, почистете останалия прах с прахосмукачка.


7. НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ХАВЛИИ

Ако кърпите ви, въпреки прането излизат с неприятна миризма от сушилнята, не е нужно да ги сменяте! Просто следващия път добавете оцет към прането си! Гарантираме, че ще са като нови. Ако миризмата на оцет се задържи по-дълго време, просто изперете още веднъж.


8. ИДЕАЛНО ПОЧИСТЕНИ ДЪРВЕНИ ПОВЪРХНОСТИ

Добавете една чаша бял оцет, половин чаша зехтин и 2 супени лъжици лимонов сок в бутилка със спрей и разклатете, за да създадете евтин и лесен почистващ препарат за дърво! Можете дори да добавите няколко капки етерично масло, за да му придадете приятен аромат.


9. СКРАБ С ПОЛОВИН ЛИМОН И СОЛ

Както споменахме по-горе, често използваме лимонови половинки, за да търкаме дъските си за рязане. Можете също така да направите това с ваната или всички други места в своя дом. Солта почиства мръсотията, а лимонът оставя участъка свеж!


10. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕКО ЧЕТКИ, ГЪБИ И КОНСУМАТИВИ

Така или иначе струват еднакво с другите такива, но са по-добри за околната среда. Това не е точно идея за премахване на химикалите в дома (или хак), но е важна стъпка към вашите навици на почистване.


11. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОЦЕТ ЗА ПРОЗОРЦИТЕ СИ

Оцетът е чудесен за почистване на прозорци, без да оставя каквито и да е следи. Не е нужно дори да го смесвате с нещо, просто оцет, вода и парцалче и прозорците ще станат идеално чисти.


12. НАТУРАЛНА БЕЛИНА

Сварете няколко резена лимон във вода и оставете белите си ризи да се накисват във водата, докато изстине. След това измийте нормално. Voila! Ако това не помогне, опитайте да почистите петната със сода и вода.


13. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КАСТИЛЕН САПУН, СОДА И МОРСКА СОЛ, ЗА ФУРНАТА СИ

Смесете съставките, за да направите паста и намажете фурната си с нея! Ще се изненадате колко чиста може да стане тя. 


14. ПОЧИСТВАНЕ НА ТОАЛЕТНАТА

Смесете половин чаша сода за хляб, една чаша бял оцет и няколко капки масло от чаено дърво. Разнесете смесста по тоалетната си и почистете както обичайно! За по-силно почистване на тоалетната, заменете содата за хляб с боракс и добавете малко етерично масло от лимон.


15. ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И ОСВЕЖАВАНЕ НА ТЕКСТИЛ

В бутилка със спрей накрайник добавете няколко капки етерично масло и вода и напръскайте тъканите, одеялата и възглавниците във вашия дом. В Pinterest можете да намерите много комбинации за спрейове за тъкани. Някои хора добавят малко водка, за да помогнат на течността да се изпари по-бързо, за да не остане тъканта ви мокра. 


16. НАПРАВЕТЕ  ПРЕПАРАТ ЗА ПРАНЕ

Направата на собствен натурален препарат за пране има повече предимства, отколкото можете да си представите, особено ако имате малки деца наоколо. По-евтино е, по-щадящо е за кожата ви и можете да персонализирате според вашите нужди. В повечето рецепти в Pinterest ще намерите като съставки боракс или сода (а понякога и двете).


Имате ли вие ваши любими натурални почистващи препарати? Споделете с нас на team@youthiful.euВиж още