Кожни проблеми от предпазната ни маска?! Как да ги избегнем?

Оше един #YouthifulFriday, който посрещаме в пандемична обстановка. Живтотът ни се промени толкова много откакто живеем в тези условия. Важно е да носим маски, за да предпазим себе си и близките ни, но какво мисли кожата ни по въпроса?

Оказва се, че носенето на маска може да доведе до проблеми с кожата ни! А това (особено от наша гледна точка) трябва да бъде избегнато на всяка цена. Проблемът се задълбочава, когато времето е топло и още повече, когато влажността е висока. 


Всеки път, когато издишате и времето е топло, кожата ви се изсушава, изпотява се, а това знаете не създава особено добри условия за кожата.  Маските направени от плат задържат топлината и така създават по-голяма влажност под нея, като по този начин правят кожата неустойчива. 

Освен това се създава търкаане между плата и кожата ви, потта се оказва в "капан' под маската. Това нарушава защитната бариера на кожата. Кожато това случи, наблюдаваме повече зачервяване и раздразнение на кожата. Да не говорим и за факта, че порите на кожата се запушват много по-лесно. 

Добре всичко това звучи логично, но как можем да избегнем проблема?


  • Вида маска

Вида маска може да създаде проблеми. Особено ако вече виждате или усещате проблем с кожата си заради маската. Идеалният вариант е да търсите по-меки тъкани, които абсорбират повече, така че потта да не се задържа директно върху кожата ви. Ако сами сте направили маската си, помислете за повечр слоеве. Един външен слой, който да е по-дебел, за да ви защитава, но и вътрешен по-мек, който да абсорбира излишната под и мазнина, така че той да е по- щадящ кожата ви. Най-добри платове за тази цел са памучните. Или тип плат, който обикновено се използва в направата за спортни дрехи.   • Защитете бариерата на кожата

Един от най-добрите начини да защитите кожата си е да хидратирате добре. Експертите обаче съветват тази грижа да се случи 30 минути преди да излвзете!

Е, това точно по нашата специалност! Задължително почистете добре кожата преди да нанесете слънцезащита и хидратация. Измиите лицето си добре с Youthiful CLEANSEME Jelly (link тук), след което нанесете дневната си доза HYDRATEME Serum (link тук). Сложете повече вода, изчакайте кожата ви да "изпие" продукта и чак тогава нанесете слънцезащита и грим. Ако можете обаче, се въздържайте от използването на много грим в дните, когато имате повече време, в което да носите маска, защото той запушва порите допълнително. 

Оптималната хидратация помага на защитната бариера на кожата и така тя се защитава много по-добре срещу търкането, триенето и потта. Ако се грижите добре за кожата ви, това създава добра бариера и добавя още един слой на защита. 


  • Маската трябва да е с правилния размер

Искате да сте сигурни, че маската, която носите е правилният размер. Идеалният размер е този, който ви защитава добре, но не е прекалено стегнат към кожата ви. 

  • Почиствайте маската си редовно! 

Това звучи логично, но лесно можете да го забравите. За да не замърсявате кожата допълнително (и естествено да сте сигурна, че се защитавате от вируси) задължително перете маската след всяко носене. Това премахва бактериите и също така ше подсигури на кожата ви по-чиста среда, за да е и тя самата чиста и спокойна. 

Виж още