Карантина vol. II

За втори път тази година ще сме затворени по къщите си... Само преди година и половина, никой не е предполагал, че ще дойдат такива смутни времена, а думата "пандемия" ни звучеше като нещо, за което ще гледаме във филм, в поредния блудкав американски екшън...

Нашите прадеди са преживявали войни, което със сигурност е много по-тежко от сегашната ситуация, така че може би дори трябва да сме благодарни, че на нас (поне за сега) ни се пада такъв момент. И не забравяйте, че още древният философ Хераклит е казал: " единствената константа е промяната!".  Този цитат, както и добрата стара фраза "и това ще мине" важат напълно в ситуацията. Чудим се станали ли сме прекалено "рзлигавени" като общество. И все пак....

В инстаграм ви попитахме "Кое намирате за най-голяма трудност по време на карантината?". Отговорите бяха много , но с еднакво съдържание: "загубих си работата", "много хора сме вкъши и е много трудно", "полудявам сама". Проблемите в такъв момент могат да са разнообразни, но най-вече са свързани с несигурността, които ни носят тези турбулентни времена. Освен, че здравето ни е заплашено, заплашени са доходите ни, близките ни и взаимоотношенията ни (някои сме разделени, а други живеем постоянно заедно и това буквално ни побърква!) 

Първото правило във всеки проблем е да приемем, че имаме проблем. Психолозите казват, че много често  (ако не са абсолютно недвусмислени) проблемите ни идват от факта, че съзнателно или подсъзнателно смятаме и се надяваме, че реалността е друга или пък просто не искаме да я приемем. А за да можем да решим един проблем първо и най-важно трябва да го идентифицираме и приемем като част от реалността ни към момента.  Освен това и нашата нагласа е онова, което до голяма степен предопределя нашата способност да се справяме с проблемите. 

След сериозно проучване и разговори с психолог по различните теми, днес ще се опитаме да ви дадем идеи за това как да се справите в един от трите най-чести проблема, към които вие ни насочихте, а именно самотата, липсата на лично пространатво и тревогите в работен план. 


Започваме със следната философска фраза от Сократ: "Най-големите проблеми, крият най-големите възможности"

1. Самотата

 • Първото нещо, което е много важно да направите е да имате свой собствен нов ежедневен ритъм. Дали ще е сутрешна тренировка (ако обичате да тренирате) , медитация, кафе с любимото ви телевизионно шоу, чай (HYDRATEME Herbal Tea, който се грижи за кожата ви е идеален вариант) с малко джаз музика, която да ви настрои на позитивна вълна. Най-важното е да е рутина, която да ви въведе в деня.
 • След това се приведете в работен вид, почти така както бихте го направили ако излизахте, направете си прическа, гримирайте се леко, облечете се с нещо, с което се чувствате добре. Важен е начинът, по който изглеждате - дори и в момента да сте единственият човек, който го оценява. Ако работите от вкъщи (което е по-вероятно) не се отдавайте само на работата, направете си почивки. В това време си направете хубава салата, чай и си пуснете малко приятна музика.
 • Нашият съвет е отделяйте по-малко време за "циклене" в социалните мрежи, доказано е, че това допълнително депресира и кара хората да се чувстват зле, дори и в нормална ситуация. Вместо това контактувайте с ваши реални приятели и близки. Чувайте се по-често с тях, говорете си на весели теми, които ви разсмиват, дори можете да използвате скайп и фейстайм за това да играете на настолни игри. 
 • Гледайте по-малко новини, от тях идва много негативна информация, а тя ни прави по-тревожни. Избягвайте постоянното слушане на новини в такава ситуация. 
 • Медитирайте - медитацията, доказано успокоява и балансира психиката и тялото. Изберете медитация, която е с подходяща вибрация. Например вибрацията на любовта. Напишете в youtube: "meditation mhz" и сами изберете вибрацията, с която искате да медитирате. 
 • Не забравайте, че това е времето, в което можете да опознаете себе си по-добре. Да се самоусъвършенствате. Никой да не ви казва какво може или пък не. Това е моментът, в който можете да станете много по-дорби и да намерите вътрешният мир и спокойствие, което е толкова ценно за всеки един от нас. 


2. Липсата на лично пространство 

 • Както и в случая, в който сте сама...Седнете с хората, с които живеете и направете план за ежедневието ви заедно. Ако имате нужда от това да останете за един час необезпокоявана, заявете това време ясно и го отделете Необходимо е човек да отделя време за себе си, иначе рискуваме да се "избием". Всъщност за взаимоотношенията е голямо предизвикателство постоянното седене заедно. Не случайно имаше меме-та, в който единият казва на другият: "Можеш ли да мигаш по-тихо?!"
 • Правете заедно активности. Помагайте си с домашната работа. Разпределете задачи на всеки, а вечер можете да играете заедно настолни игри, в които да се забавлявате или пък дори добрите стари игри като: "азбука"
 • Не прекалявайте с новините, също както и когато сте сами, те ви натоварват допълнително. 
 • Разберете се за стриктни правила, които да се спазват, които може би дразнят или пречат на околните, това трябва да важи за всеки от членовете на семейството. 
 • Не забравяйте, че това е времето, в което можете да се опознаете още по-добре с близките си, да прекарате толкова време, колкото в нормални условия не бихте могли. 


3. Загуба на работа/ несигурност в работно отношение. 

Това е труден проблем, но има решение! Не губете вяра и надежда. Ще разгледаме този въпрос само по предимства (недостатъците вече ги знаете) Може би така ще ви дойде някоя идея или пък ще ви мотивираме да направите нещо ново. 

 • Това е моментът да направите нещо, което винаги сте искали , но не сте могли (заради "сигурността") Например да започнете онази идея за бизнес, да плетете шапките , които сте искали и да ги продавате в Etsy или пък Ebay. Да започнете да рисувате. 
 • Да научите нещо ново, което да е новото ви начинание. (можете да погледнете сайта www.fiver.com)
 • Да сте независими от работодател.
 • Да сте креативни, което е и в основата на всичко, което ни кара да се чувстваме живи и смислени! 
 • Да последвате мечтата си! Знаем, че всеки тайно си е мечтал да прави нещо,  с което не се е захванал, защото просто "така се е получило", а защо да не тръгнете по този път сега? И кога , ако не сега? Историите на много бизнеси и велики дела са започнали така (просто пример): "По време на пандемията 2020г. тя загубила работата си, първо се отчаяла, но започнала да прави любимите си играчки от дете, започнала да ги продава и така 5 години по-късно, отваря 10 -ти магазин в Европа". Защо това да не е вашата история?


Надяваме се тази статията да ви е била полезна и да ви е мотивирала поне малко. И не забравяйте: "И това ще мине".


Виж още