Как да се справим с пролетните алергии?

Пролетта е един от най-тежките сезони за тялото ни. От там има и така популярната "пролетна умора". Уморени сме от зимният студ, имаме голяма липса на витамин Д и витамини, които си доставяме основно по време на летния сезон. Алергиите са една от основните причини за отслабването на имунната система. Това са тихи процеси, които не задължително изглеждат като раздразнена кожа и запушен нос. Ако имате такива симтоми, то алергията ви е вече сериозна. Не позволявайте да стигнете до този момент. Да не говорим, че много лекари свързват автоимунните заболявания с алергии, на които не сме обърнали внимание в дълъг период от време. Днес в #YouthifulFriday ще говорим за това как да се подготвим за новият сезон по най-добрият и щадящ начин, така че да помогнем на тялото си да се справи оптимално и да не допускаме алергични състояния в организма си. 


1. Започнете с почистването. 

Не случайно сте чували за пролетното почистване. Знаем още при мисълта за него се сещаме за "голямото чистене". И не случайно това е така. По време на зимният период се натрупват мръсотии и нечистотиите по всички ъгълчета на къщата. Не проветряваме толкова дишаме постоянно изкуствено затоплен, сух въздух. За това трябва да направим така, че да освободим тази нечистотия, както физически така и енергиино. Почистете къщата основно, преподрете, сменете гардероба си с пролетно/летният, изперете завесите, почистете щорите. Изобщо домът трябва да замирише на прано! Изхвърлете всичко ненужно! Чисто символично това е форма на външен детокс! Ако пропуснете тази стъпка, организмът ви ще премине по-трудно към новият сезон и рискът от алергии (дори и такива, за които не подозирате) се увеличава. 


2. Изчистете приема! 

За една седмица минете само на леки храни! Без глутен, без млечни храни, без кафе, без алкохол и никакъв никотин. Минете на лека храна, спокойно можете да наблегнете на HYDRATEME Herbal Tea,  той ще зареди организма ви с естествено високото съдържание на витамините A, C и Е. Така и кожата ви ще ви се отблагодари. Организмът ви ще ви е безкрайно благодарен. Само му суздайте подходящи условия и ще почувствате разликата! 


3. Променете начина си на хранене! 

Поне за следващите две седмици. Избягвайте всякаква "бърза храна". Наблегнете на ястия приготвени на пара. Сладки картофи, грах, зелен фасул, киноа и т.н. Заменето маслото с Гхи. В Индия Гхи-то е свещен символ. Дори мажат мускулите си, за да се отпуснат. А знаем, че от Индия можем да черпим много мъдрост. Сега е моментът да ядем повече неща от земята. Зеленчуци, но все още избягвайте салатите, защото не им е дощло времето и в тях няма да има толкова витамини, колкото ще има след около месец. 


4. Правете си промивки на носната кухина! 

Звучи странно, но това е един начин да избегнем всякакво затлачване на нечистотии там. Дори има някои твърдения, че това ни пази и от вируси. Можете да вземете от аптеката воден разтвор и с най-обикновена спринцовка да го впръскате в носа, за да прочистите добре пътищата. Правете го вечер, за да си легнете без натрупаните от деня мръсотии. 


5. Капки за нос с етерични масла

На пазара се преглагат много видове капки с нос с етерични масла. Тяхното предназначение не е да отпушват носа, а да го овлажнят и допълнително да предпазят деликатната зона от бактерии. Можете да си вземете такива капки и след като приключите с промивиката да си капнете във всяка ноздра по една капка. Така ще държите тази зона овлажнена и ще дишате много по-спокойно по-време на сън. 


6. Пранаяма! 

Има много данни за това, че дълбокото и правилно дишане подгомага организма в борбата му с алергиите. Ясно е за всички ни, че дълбокото дишане успокоява духа и тялото ни. Но има едно упражнение, което е доказано ефективно при алергиите. За около 2 минути вдишвайте дълбоко през едната ноздра, а издишайте през другата! 


7.  Подправките! 

Слагайте към ястията си подправки като канела, куркума и черен пипер. Чесънът и розмарина са естествени антихистамини, освен че имат анти-възпалително действие и са пълни с антиоксиданти. Добаете и малко джинджифил за имунната система. Много ястия са подходящи за тези подправки - използвайте ги в изобилие. 


8. Мултивитамини. 

Много по-добре се усвояват естествените витамини, но все пак има някои , които е почти невъзможно да си доставим.Изберете висококачествени мултивитамини и ги добавете към режима си . Имунната ни система е подложена на голям стрес през пролетта, особено имайки предвид и пандемичната обастановка.


9. Йога. 

Не е нужно да ходите на йога. В YouTube има много клипчета за йога в домашни условия, които можете да практикувате дори и да сте абсолютно нови в тази практика. А и най-важният елемент е дишането и успокояването на организма. Дори и да е за 5 минути, включете малко медитация и дишане, с което да подпомогнете духа и тялото си! 


Виж още