Храните, които предизвикват възпаления.

Знаете ли, коя е една от най-често срещаните причини за несъвършенства по кожата? А неразположение на храносмилателния тракт? Отговорът е един: храните, които предизвикват възпаления.

Поддържането на балансираното тяло и правилното му функциониране става все по-голям приоритет в последните години. Хората вече не броят калори, а се интересуват от това, което приемат.

За тези от вас, които искат да се хранят добре и да се чувстват добре, имаме един прост съвет: избягвайте храни, които се свързват с възпаленията в организма!

С навлизането на всички нови и нови диети и режими, всъщност е малко трудно човек да успее да проследи точно какво е полезно и какво не. Поради тази причина ние се обърнахме към лекари и диетолози, за да обсъдим и съберем в списък храните, които причиняват възпаления. Преди да започнем с нашия списък е важно да разберем какво всъщност е възпалението:

"Възпалението е имунният отговор на тялото, когато то си мисли, че има заплаха," определя диетологът Майя Фелер. "Храните, които разрушават екосистемата на червата, могат да предизвикат възпалениея.", обяснява Макс Лугавере, журналист в областта на здравето и науката и автор на Genius Foods. "Така че, когато нашата имунна система се активира в червата, това може да повлияе на останалата част от тялото ни, включително как мислим и се чувстваме", казва той.

Правилният избор на храна може да помогне на тялото да се измъкне от тези възпалителни състояния, а сега е време да изброим храните, които са най-често свързвани с възпаления и с какво да ги заместим:


ЗАХАР:

"За съжаление, захарта е навсякъде", казва Едисън де Мело, сертифициран лекар за интегративна медицина. "Излишната захар намалява способността на имунната ни система да се бори с инфекции и увреждане на тъканите." Той съветва да опитате всички храни и десерти с добавена захар. "Рафинираните захари са свързани с повишаване на  инсулиновата резистентност, повишено кръвно налягане и повишен риск от мастни заболявания на черния дроб", продължава той. Важно е да отбележем, че не става въпрос само за храни: "Консумирането на силно подсладени напитки, повишава оксидативния стрес на клетките и увеличава развитието на сърдечно-съдовите заболявания и свързаните с тях рискови", предупреждава Фелер. Освен това, де Мело предупреждава, че голям брой храни и напитки съдържат високо фруктозен царевичен сироп, известен източник на живак - токсичен тежък метал.

Това е една от причините да се спрем на HYDRATE ME Herbal Tea в топъл вариант през зимата и в студен през лятото. Той не се нуждае от подслаждане, защото сме добавили стевия: натурален подсладител.


ТРАНС МАЗНИНИ:

"Транс мазнините трябва да бъдат напълно забранени в менюто ви", твърди де Мело. "Те увеличават лошия холестерол, стимулират възпаленията в тялото, водят до затлъстяване и резистентност към инсулин." Той предупреждава, че те могат да бъдат намерени в пържени храни, заведения за бързо хранене и много търговски продукти. Де Мело предлага да се избягват храни, приготвени с частично хидрогенирано масло, маргарин и растително масло, като сред тях спадат например бисквитите.


НАСИТЕНИ МАЗНИНИ:

Специално консумирането на много от най-често срещаните наситени мазнини - лауринова киселина, миристинова киселина, палмитинова киселина и стеаринова киселина - са свързани с повишен риск от коронарна артериална болест (CAD), ”казва Фелер.

Какво да ядем вместо това: „Разменете за умерени количества растителни мономазнини, като ядки, семена, авокадо и морски дарове, които осигуряват омега-3 и намаляват възпалителните маркери в тялото”, съветва Фелер.


МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ:

„Млякото е трудно за преработване от тялото“, казва де Мело. "То съдържа казеин, възпалителен протеин, общ алерген, който може да предизвика възпаления, стомашни проблеми, кожни обриви и дори затруднения с дишането. Повечето от нас - 70% от световното население са с доказана непоносимост към лактоза."


ПРЕРАБОТЕНИ МЕСНИ ПРОДУКТИ:

"Животните, които се хранят със зърна като соя и царевица, стимулират възпаленията в нашето тяло", обяснява де Мело. "Тези животни също получават излишни мазнини и биват инжектирани с хормони и антибиотици." Преработеното месо също е силно възпалителен агент, защото съдържа химически хранителни добавки, оцветители и натрий. Експерите предупреждават да не се яде ултра-обработено месо, тъй като има повишен риск от развитие на някои видове рак и хронични заболявания, свързани с подобна диета."

Какво да ядем вместо това: "Винаги избирайте меса от органични, свободно отглеждани животни, които са живяли на пасища и се хранят с трева", съветва де Мело. Фелър предлага да се сменят фабричните ферми и преработено месо за „висококачествени меса и морски дарове, които са богати на антиоксиданти и минерали“.


РАФИНИРАНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ:

„Рафинираните продукти нямат фибри и имат висок гликемичен индекс“, казва де Мело. "Те са навсякъде: бял ориз, бяло брашно, бял хляб, тестени изделия, сладкиши." Фелър обяснява, че ултра-обработените рафинирани зърна бързо се метаболизират като захари. Това може да доведе до повишаване на кръвната захар, както и до маркери за възпаление в кръвта. Към тях често вървят и добавки, стабилизатори, консерванти, добавени захари, лабораторни мазнини и добавени соли - всички те подпомагат на възпаленията в тялото и лошото здраве".

Какво да ядем вместо това: Фелър съветва да се "замени с голямо разнообразие от пълнозърнести продукти, които осигуряват витамини и минерали с антиоксидантни свойства." Де Мело отбелязва, че и тази консумация трябва да е в умерени количества.


ИЗКУСТВЕНИ ДОБАВКИ КЪМ ХРАНИТЕ:

"Аспартамът и MSG са две общи хранителни добавки, които могат да предизвикат възпалителни реакции", отбелязва де Мело. "Те трябва да бъдат напълно избегнати. В допълнение към увеличаващото се количество химикали и токсини, които черният дроб трябва да детоксифицира, последните изследвания показват, че изкуствените подсладители също допринасят за увеличаване на теглото, въпреки, че биват рекламирани като диетични."


СИРОП ОТ АГАВЕ:

Всъщност сиропът от агаве някога не е бил считан за здравословна храна, напротив. Той  е преработена храна, която е почти 90% фруктоза, която, когато се консумира в прекомерни количества, може да стимулира абсорбцията в тънките черва и причинява ненужната им пропускливост, като по този начин насърчава възпаленията в цялото тяло.


АЛКОХОЛ:

И не на последно място, алкохолът може да бъде голям виновник, когато става въпрос за проблеми в тялото и най-вече различни видове възпаления. "Редовната консумация на алкохол стресира силно черния дроб, основния ни орган на детоксикация. Освен това причинява дразнене и възпаление на много от нашите органи", обяснява де Мело.

За това, следващия път, в който се разберете с приятелка "на по чаша вино", премислете дали HYDRATE ME Herbal Tea не е в пъти по-добрата алтернатива :)


Виж още