Лесни за отглеждане цветя за дома!

Днес темата в #youthifulfriday е малко по-различна, но точно толкова полезна, колкото всички останали пъти. Ще си говорим за това, как да освежим въздуха вкъщи и НЕ, това не включва редовно проветряване, а правилният избор на стайни растения! И то не какви да е, а такива, които да кажем...са почти невъзможни за "убиване" :) Няма да ви трябват кой знае какви градинарски умения, по-скоро малко търпение и любов. Ето нашия списък със супер растения за вкъщи:

1-3 подходящи за малко светлина. Най-голямото предизвикателство при отглеждането на стайни растения е ниското ниво на светлина, което повечето пространства имат. Тези 3 растения са повече от перфектни за това + бонус: премахват много токсини според данни на НАСА.


1. Спатифилум - Spathiphyllum е много популярно цвете за дома, което изглежда елегантно и красиво + това то е и най-ефективното съоръжение за пречистване на въздуха в списъка на НАСА! Ако се спрете на него, имайте предвид, че произхода му е Южен Мексико и значи, че изисква по-често поливане, отколкото всички останали.


2. Sansevieria javanica идва от Африка, Мадагаскар, Индия или Индонезия. Това е едно от най-малките стайни растения, расте до 6″- 8″. То може лесно да се присажда.  Дебелите му листа съхраняват вода, което означава, че ако забравите да го полеете, то ще ви прости :)


3. Chlorophytum comosum е страхотно цвете за освежаване на домовете с красивите си, пъстра листа. Такова деликатно изглеждащо растение е учудващо почти невъзможно да бъде "уморено". То е лесно за присаждано, заради растенията, които растат по стеблата, така може да отглеждате много други растения и даже да подарявате на приятели.

4-6 най-добрите висящи растения за вкъщи.


4. и 5. Epipremnum aureum и Asplenium bulbiferum са големи висящи растения за закрити пространства. Представете си джунглите на Джурасик Парк, там вероятно най-големите висящи клончета са точно Епипремнуми! Това са едни от най-лесните за гледане стайни растения, а и сред най-разнообразните.


6. Epipremnum aureum “Jade and Pearl” се различава с по-малки листа от предно изброените растения и са страхотни за разнообразие, благодарение на пъстрите си листенца.

7-9 Най-добрите пречистващи въздуха разтения с цветни листа.


7. Tradescantia pallida. Повечето от пречистващите въздуха стайни растения в нашия списък предпочитат сянката, но това може да се отглежда както в сянка, така и в слънце! На слънце се оцветява пурпурно, а на сянката става зелено!


8. Maranta leuconeura. Донесете малко парче от бразилските дъждовни гори в дома си! Това растение е вълшебно: благодарение на светлочувствителните пигменти във всеки лист, то се сгъва през нощта като ръце, затворени в молитва, а със светлина, отново разгръща листата си. 


9. Tradescantia zebrina е родом от Централна Америка. Това пречистващо цвете е зашеметяващо красиво със сребърните метални ивици от едната страна на листата и тъмнолилавите от другата. Обичаме да го поставяме там, където сутрин улавя меката светлина.

10-12 Лесни за отглеждане цветя с невероятно красиви цветове.


10. Лист ли е? Цвете ли е? Повечето от нас са виждали Anthurium със супер ярки червени цветя, които почти изглеждат нереално красиви. Особено любима ни е комбинацията на световете в бяло и розово!


11. Винаги сме смятали Monstera deliciosa за красиво растение, което веднага трансформира стаята! Оказва се, че е лесно за гледане и изключително полезно за въздуха вкъщи.


12. Бромелиите са в семейството на ананасите. С невероятни цветя, които продължават седмици или дори месеци, тези ефектни растения не се нуждаят от прекалено много вода. След като цветето започне да избледнява, може да го отрежете, за да може да съсредоточи енергията си върху създаване на нови цветове.

И още няколко съвета за начинаещи флористи:

Повечето от тези пречистващи въздуха стайни растения идват от тропически гори, така че им дайте повече вода веднъж седмично или даже два, занесете ги в банята и отмийте праха с вода на стайна температура.

С изключение на #6 и някои бромелии, повечето от тези растения могат да изгорят на пряко слънце. Има някои места в нашите домове, които се огряват много от прякото слънце, така че бъдете внимателни!

Те ще бъдат особено щастливи, ако им дадете силно разредена тор, когато поливате!

Тези растения тук не са ядливи! Консултирайте се с флорист ако имате котка/куче/дете, склонни да си похапват...

Дори трудните растения нямат нищо против допълнителна любов! Когато им дадете малко повече внимание, те ще ви се усмихнат с щастливия си блясък и здрави листа!Виж още