Течности по време на хранене? Не, благодаря.

Знаете, че при нас основна тема е хидратацията. И ако трябва да сме честни - добре е да докарвате приема на течности около 2 литра на ден. И казвайки това, ние предпочитаме да отделяме пиенето на течности и храненето. Но защо? - Искаме да оптимизираме храносмилането и усвояването на хранителните вещества, които приемаме.


Повишаването на приема на течности може да подобри храносмилането ви, което от своя страна ще помогне за усвояването на приетите нутриенти. Но препоръчвам да го правите преди и след хранене, а не по време. Нека ви обясним причините:

Трите често срещани проблема, причинени от пиенето на течности по време на хранене:

Това може да попречи на усещането за ситост.

По отношение на интуитивното хранене разчитаме до голяма степен на сигналите за глад и пълнота в стомаха. Ако седнете да хапнете и се напълните с вода, може да намалите приема на калории. А правилния приема на калории изгаря правилно мазнините. Ако напълним стомаха с вода вероятно ще се окажем по-бързо отново гладни и най-вече недоволни и незадоволени от храненето си...

Използване на енергия, необходима за правилното храносмилане.

Както споменахме по-горе, правилната хидратация помага на храносмилането. Но ако пиете, докато ядете, особено нещо студено, тялото ви ще използва повече енергия за загряване на студената течност до телесната ви температура. И съответно да няма "сили" за по-важния процес - храносмилането.


Определени течности могат да повлияят негативно на стомашните киселини

Разбира се алкохолът, газираните и кисели напитки могат да причинят още повече вреда от изброените по-горе твърдения. Вътре в телата ни, ние използваме киселини и ензими, за да разградим храната и да я усвоим в нашата клетъчна структура. Хранителните вещества се транспортират до различни части на тялото ни за енергия, като се разграждат с киселини. Но консумирането на силно кисели напитки с храната ни, потенциално може да прекъсне естествения процес на нашата стомашна киселина.

Сега разбирате ефекта върху храносмилането, но е важно да включим и фактора на глад / хидратация. Ето едно основно правило: пийте 2 чаши течности преди да се храните. Не, не казваме, че изпивате 2 чаши течност, а след това ядете. Казвам, уверете се, че сте правилно хидратирани преди хранене. След това "завършете" храненето си с още 2 чаши. Това ви помага да разберете сигналите за глад и пълнота във връзка с храната си. Ако все още сте гладни, след балансирано хранене, добавите още малко течност, има вероятност да се почувствате изведнъж сити и да нямате нужда от допълнителна порция.


Уелнес треньорът Дана Кофски от Wellness Styled, също сподели своето мнение: „Спорна тема със сигурност. Намирам, че най-големите проблеми възникват, когато хората комбинират своето време за хранене като основно време, когато пият и течности. Например, няколко глътки по време на хранене няма да ви навредят. Въпреки това намирам, че докато ядете пълноценна храна трябва да ограничите приема на течности. Защо? Може да си докарате стомашен дискомфорт, подуване на корема и газове и освен това ще намалите отделеното време за дъвчене на храната. Лошото храносмилане също е проблем, който води до навлизане на въздух в хранопровода, създавайки мехурчета и болка в горната част на корема. Моят съвет би бил да слушате как реагира тялото ви и да приемате своите течности преди и между храненията. "

Ето за това ние от Youthiful съветваме да приемате своя HYDRATE ME Herbal Tea като отделен ритуал, а не като част от закуската ви :)


Виж още