4 проблема с храносмилането, които ни загрозяват!

Грижата за кожата ни е решение и начин на живот. Няма панацея има стъпки, които можем да следваме ежедневно, за да постигнем желаните резултати. Вече знаете, че философията на Youthiful е в това, че грижата за красотата освен външна трябва да бъде и вътрешна. HYDRATEME 2 Step Program ви дава така необходимите за кожата ви витамини A, C и Е (прочетете повече за програмата ни тук), както външно така и вътрешно, за да може кожата ви да се хидратира оптимално. Освен този подход за здравето на кожата ни има и още неща, на които трябва да се обърне внимание. Вече сме писали за това, че диетата и това дали имаме алергии от конкретни храни е от изключителна важност за кожата ни. (Можете да прочетете статията тук). Но как да познаем дали тялото ни страда и това не остава незабелязано? Днес в YouthifulFriday (абонирайте се тук), ще ви дадем 4 признака, по които можете да разпознаете проблема и идеи за това как можете да се справите с проблема

Може да се храните здравословно, но въпреки това да не виждате резултатите, които искате. Това се получава, защото имате "скрити" здравословни проблеми, които пречат на антиоксидантите да бъдат усвоени добре. Популярното разбиране, че ние сме това, което ядем, се оказва грешно. Идеята е в това да превърнем, храната в "гориво" за клетките. Много хора имат проблеми с храносмилането без изобщо да подозират за това и в следствие, на които се чувстваме изморени, подути, получаваме газове, имаме недостиг на нутриенти, имаме диария, гади ни се, наддаваме на килограми, имаме внезапна нужда от някои храни и получаваме хормонални дисбаланс.  

Връзката между проблемите със стомаха и червата, не са очевидни и за това днес ще ви кажем за 4 признака, за които да следите и идеи за това, как можете да ги решите. 


    1. Напоследък не се чувствате много добре. 

Вече трябва да сте забелязали връзката между стомаха и мозъка. Случвало ли ви се е да се чувствате нврвни или стресирани за нещо и това да доведе до симптоми като запек, диария или подуване на стомаха? Сигурни сме , че отговорът е "да". Сега обаче учените установяват, че обратната връзка също е възможна. Тоест ако се чувствате така, без особена причина или пък малки неща водят до тези емоционални симптоми, причината може и да е в лошото храносмилане. Учени наскоро установиха, че приемането на пробиотик може да има антистресов ефект. Изследване показва, че при приемането на пробиотик изследваните нива на кортизол в организма намаляват, а нивата на серотонин (хормона свързан със "щастливите чувства" се повишават. Това е едно обяснение, защо хората с проблемно храносмилане имат проблем с настроението и дори депресия. 


    2. Разболявате се често 

Имунната система започва от стомаха. Около 70-80% от имунната система е в чревния тракт. Определени клетки отделят огромни количества от "добрите" бактерии, които да се борят с болестите. Най-просто казано, колкото по-здравна чревна флора имате - толкова по-малко ще боледувате. 


    3. Усещате чувствителност към определени храни 

Хората, които страдат от "пропускливи черва" са по-чувствителни към определени храни. Често алергиите или чувствителностите ни говорят за това, че страдаме от този синдром. Всъщност това, което се случва е, че несмелените хранителни вещества си проправят път през изтънелите части на червата и така попадат в кръвоносната система. В този момент имунната система ще възприеме тези частици като "чужди" тела и по този начин се задейства цял процес, който изтощава тялото. Ако продължите да ядете тези храни тялото ви ще продължи да реагира по същият начин. 


    4. Усещате се подути 

Знаете как понякога след хранене се усещате прекалено подути. Глезените се подуват, цялото ни тяло подпухва понякога съвсем неусетно. Това се получава, когато имате прекалено много газове в стомаха. Това се случва, защото тялото ви се затруднява да смели определени храни като например протеините или въглехидратите, което води до тяхната ферментация в стомаха. Следствието е дисбаланс в стомашната флора, което води до подуването. Ако ви се случва много често, то тогава е добре и да изследвате дали случайно нямате по-силна алергия към дадена храна. 

Сега е моментът и да дадем някои съвети, за това как можете да се погрижите по-добре за здравето на стомаха и червата си


    1. Изследвайте се

Ако имате възможност направете си изследване, за да сте сигурни кои храни дразнят организма ви. След като установите кои са, изключете ги напълно от менюто си за поне 4 до 6 месеца. 


    2. Намалете нивата на стрес

Медитирайте, вземете си вана, спете повече. Не прекалявайте с физическото натоварване и тренировки. Всичко, което можете да направите за това организма ви да е в покой ще бъде полезно за тялото ви. Вече е ясна връзката между стреса и отслабването на имунната система. Тоест повече спокойствие - по-малко възпаления. 


    3. Хранете се с повече пробиотични храни 

За да спазвате съотношението "добри - лоши" бактерии, встественият подход е най-добър. За това вместо да пиете пробиотици (освен, ако не е задължително) хранете се с повече храни, които да създават по-добра стомашна флора. Доброто старо българско кисело мляко е страхотна идея! (освен ако нямате нетолерантност към краве продукти, добър заместител е козето мляко) Кефир, лук, чесън, зелени салати, артишок и банани. Имаите предвид обаче, че дори и тези храни могат да ви подразнят - за това обръщайте внимание как се чувствате след хранене! 


    4. Ябълков оцет

Добавете към менюто си една чаена лъжица ябълков оцет. Това стимулира хидрохлоричната киселина в стомаха ви и така подпомага храносмилането! Можете да го смесите с малко топла вода и да го добавите към салатата си. 


    5.  Избягвайте суровите ядки, ако не можете да ги накиснете преди това

Обикновено ядките са страхотна добавка към диетата. Ако обаче имате проблем с червата и стомаха, ги избягвайте. В тях има танини, които предпазват ядката, но ги правят трудни за храносмилане. За да се улесни храносмилането им се накисват във вода. Различните ядки, за различно време. Бадемът например трябва да кисне 8 часа във вода, преди да е "добър" за ядене.   


Виж още