Хипоалергенен... що е то? Как да избегнем кожните алергии

Предпочитате ли козметични продукти с надпис „хипалергенен“ пред подобни без него?

Какво означава за вас този надпис – хипоалергенен?

Повечето потребители възприемат думата като гаранция, че продуктът не причинява алергии и е предназначен за по-чувствителна кожа. 

Да видим какво стои зад нея, за да разберем дали имат основание. 

„Хипо“ е представка, която в сложни думи указва по-ниско от нормалното или нещо по-ниско. Т.е от езикова гледна точка „хипоалергенен“ означава ниско алергенен, слабо алергенен. Козметичната регулация допуска думата да бъде поставяна върху козметичните етикети, за да ориентира потребителите, че такива продукти имат много нисък потенциал да предизвикат алергична реакция. Но думата не е гаранция, че няма да се получи алергия, защото дори ниският потенциал е вероятен риск. 

Производителите на козметика имат право да напишат „хипоалергенен“ само ако имат статистически значими доказателства. Ако за никоя от съставките няма данни да причинява алергия или раздразнение, то съставът на продукта може да се приеме като доказателство за хипоалергенност, макар и слабо. По-надеждно е козметичният продукт да бъде тестван върху възрастни хора - доброволци, които самоопределят кожата си като чувствителна или проявяват доказани алергични реакции.


Бебешката козметика винаги ли е хипоалергенна? Съставките в бебешката козметика винаги са много строго подбрани, за да се елиминира вероятността сред тях да попадне раздразнител. Но за да пише „хипоалергенен“ върху бебешки продукт, той трябва да е преминал изпитване върху възрастен доброволец.

Подходяща ли е бебешка козметика за възрастни с чувствителна кожа? Бебешката козметика е много, дори прекалено нежна и е предназначена за бебешката кожа, не за възрастна. Разликата между кожата на бебетата и нашата е огромна -  ние имаме различно рН, различен микробиом (бактериите, които населяват кожата), различна кожна плътност.

По-добре установете към кои компоненти проявявате чувствителност и ги избягвайте, но избирайте козметика от щанда за възрастни. Винаги правете тест за чувствителност преди да пристъпите към употреба и дори след това бъдете бдителни и ползвайте новия продукт самостоятелно поне три дни преди да го комбинирате с други. Никога не започвайте да ползвате два или повече нови продукта едновременно.


Виж още