Защо и кога етеричните масла могат да бъдат опасни?

Не нанасяйте етерични масла директно върху кожата, не ги използвайте като панацея за лечение на деца и не ги поглъщайте! Това НЕ е безопасно!

Знаехте ли, че все повече хора ежедневно и осъзнато използват етерични масла под различна форма? Освен, че присъстват като аромати в козметиката, етеричните масла все повече се прилагат вместо лекарства или имуностимуланти. Всеки ден, без контрол. 

А знаехте ли, че тази честа употреба е предпоставка за развитие на непоносимости и алергии? Доживотни. Нелечими.

Етеричните масла са сложни химични смеси от летливи ароматични вещества, които се произвеждат от растенията с определена цел: за защита, за охлаждане. От зората на човечеството човекът използва растенията и техните богатства за лечение и възстановяване. 

Молекулите на етеричните масла са малки и бързо преминават кръвно-мозъчната бариера на човека, което значи, че започват да въздействат върху мозъка веднага след като бъдат вдишани. Така носят едновременно потенциални ползи и потенциални вреди за човешкото здраве. Когато усетите например аромата на портокалова или мандаринена кора, усещате и прилив на щастие и енергия, защото мозъкът ви отговаря на етеричните масла в цитрусите и произвежда хормони на щастието. Заедно с това подобрява дишането, белите ви дробове се изпълват с въздух и кислород, организмът се тонизира и активира. В същото време вдишвате и порция от алергена лимонѐн и имунната система се задейства. Алергиите се развиват в течение на времето след многократни срещи с алергените, но отключването им е необратимо и непоносимо. Едни от най-алергизиращите компоненти се намират в етеричните масла.

При използването на етерични масла в козметиката се правят сложни изчисления, които съобразяват кумулативното излагане на потребителя (т.е вие) на потенциални алергизиращи вещества в един и същи продукт, например крем или шампоан. Правилното дозиране на алергените задължително се потвърждава от квалифициран токсиколог, който буквално дава разрешение козметичният продукт да излезе на пазара и да стигне до вас. Козметиката е обект на застъпващи се регулации, строги правила за влаганите съставки, особено ароматите и строги правила за изписването на етикета. Задължително е алергените да са посочени на етикета. (вижте етикета на Hydrate me serum)

Почтените производители на етерични масла следват стандартите на IFRA (асоциация на професионалистите в ароматичната индустрия), която промотира безопасната употреба на аромати. Съществува дълъг списък от токсични и  следователно забранени за употреба етерични масла, които за щастие не се произвеждат и не се продават. 

Етеричните масла в шишенце са многократно по-концентрирани от тези, които ще помиришете от растенията в природата. Разхождали ли сте се из лавандулово поле? А покрай божествени рози?

Ако сте ползвали етерично масло, сте забелязали положителния му ефект върху здравето и настроението. 

Обаче етеричните масла не са лекарства и не подлежат на контрол от Изпълнителната агенция за лекарства (ИАЛ). А това излага вас, потребителите на съвестта на търговците. Според действащото българско и европейско законодателство не може да се използват термините „лечебен“ или „терапевтичен“, когато се описва действието на етеричните масла или на продукти, които ги съдържат. Освен, че е незаконно, това е неетично и заблуждаващо.

Липсва и орган, който сертифицира по каквито и да било критерии етеричните масла. Всеки производител е длъжен да прави химически анализи на продукцията си и да притежава документ, че са чисти от тежки метали, но единствената сертификация, която може да придобие е за екоземеделие, не и за самите масла. Това значи, че нито един „сертификат“, който ще видите, не е истински.

Липсата на контрол позволява на безскрупулните разпространители да препоръчват употреби, които заплашват здравето на потребителите в името на по-бързото изразходване и повторното купуване. Такава опасна употреба е ПИЕНЕТО на етерични масла. Друга е директното ползване, без разреждане. Парадоксалното е, че вдишването е по-бързият път молекулите на маслото да стигнат целта си, докато при пиенето те може да се деактивират от стомашния сок. Или да предизвикат тежки гастритни проблеми, изгаряния на устната лигавица и хранопровода.

Директното намазване също причинява изгаряния, както и намазване с неправилно разредени. Етеричните масла проникват през кожата незабавно и навлизат в кръвта. Те действат дори когато не усещаме аромата им!

Целта на този материал е да ви информира, предупреди и стресне. Ако ползвате, искате да ползвате или ще ползвате етерични масла на който и да било производител, в името на здравето и безопасността, трябва да знаете следното:

Никога не пийте етерични масла, особено неразредени! Няма научни доказателства, които да подкрепят ползите от такива действия и това е практика, която носи необоснован риск. В последните години здравните власти по целия свят отчитат обезпокоително голям брой случаи на отровени от етерични масла, особено на ДЕЦА.

Никога не мажете неразредени етерични масла върху кожата, косата, ноктите! Винаги знайте как да разредите безопасно. Много е важно да знаете какво правите! При локална употреба правилното разреждане е от решаващо значение. Произходът на ароматното вещество няма нищо общо с безопасността му или липсата й. Природен, растителен произход не означава безопасност!

Никога не давайте на децата си да пият,  не ги мажете с неразредени масла. Не използвайте етеричните масла непрекъснато и ежедневно, за да третирате разнообразните им неразположения! Като правите това, увеличавате риска детето да развие доживотна кожна алергия и дори да се отрови, в зависимост от етеричното масло и концентрацията му. 

Ароматерапевтите рядко са лекари, което рязко ограничава правилната им преценка на здравния ви статус. За много медицински състояния етеричните масла са абсолютно забранени. Например астма или бременност!

Не сипвайте етерични масла във ваната за къпане. Без солюбилизатор те няма да се разтворят във водата, ще останат да плуват на повърхността й и ще се озоват на кожата неразредени. Не добавяйте етерични масла към козметиката, особено ако е тоник или воден гел, в които отново няма да се разтворят и може да предозирате.

Ежедневното излагане на аромата на етерични масла и безразборната им употреба, носи риска от поява на непоносимост, доживотна алергия или остра кожна реакция, а в бъдеще може да доведе до алергизиране от все по-малки количества алергени. Качеството им няма значение, предупреждението е валидно и за най-висококачествените. Всяка полза от етеричните масла зависи изцяло от състава им и правилното прилагане. Помнете, че в света на етеричните масла винаги малкото е повече и се наслаждавайте на божествените дарове на природата отговорно и щастливо.


Виж още