Най-добрата DIY маска за коса?

Отново е #YouthifulFriday! Знаете, че обичаме чистите продукти и че освен, че създаваме такива, винаги сме в търсене на добри варианти за DIY маски и грижа. За това днес ще говорим за една от най-добрите (според много опитали) маски за коса. Тази с глина от бентонит. Трябва да си признаем, не бяхме чували за нея, но сега ще ви разкажем повече и за това как да си я направите сами вкъщи. Пробвалите се кълнат в резултата. Но какъв е той? Бентонита изчиства скалпа, "изсмуква" мръсотията, премахва мъртвите клетки. Косата става хидратирана, омекотена, лъскава и без така омразните "хвърчащи коси". Освен това стимулира растежа! 

Какво всъщност представлява глината от бентонит?

Глината се използва от векове от хората. Тя се прави от волканична прах и се е използвала най-вече, защото изсмуква токсините. За това се ползва както вътрешно, така и външно. 


Ползите да използваме глина от бентонит

В Иран и други части на света глината от бентонит е била абсолютният избор като почистващо и омекотяващо косата средство. Ефекта от бентонита върху косата не е изследван научна, но опитите показват, че бентонита наистина подпомага растежа на вълната при овцете. Въпреки липсата на научни доказателства, има данни, че подпомага кожата на скалпа. Освен това има данни, че при кожите, които имат алергии, контактни дерматити и изобщо чуствителна кожа, не показват негативни реакции към глината. Също така създава защитна бариера и подпомага малки рани да зарастват по-бързо. Така че с тази маска може да изпитате облекчение, ако скалпа ви сърби.


Рецептата:

Маската може да се "активира" с чиста вода. Но може да я усложните колкото ви харесва. По-долу ще намерите рецепта, която съдържа ябълков оцет и масла, но можете да ги променяте според предпочитанията си. 

Съставки: 

 • Купа (която не е от метал), чаена чаша и шпатула, с която да ги разбъркате.
 • 1/2 чаша глина от бентонит
 • 3 до 9 лъжици вода (ако има и други течности като розово вода, лавандулова и т.н. добавяте и тях)
 • 6 лъжици ябълков оцет 
 • 3 лъжици масла (кокосово, рициново масло, зехтин и/или бадемово масло)


Как да я направите?

 1. Измерете и сложете глината в купата
 2. Ако използвате някакви етерични масла ги прибавете
 3. Ако използвате ябълков оцет го прибавете
 4. Оставете сместа да престои около 1 минута
 5. Добавете водата
 6. Размесете много добре, докато не заприлича като консистенция на кисело мляко


Как да я използвате?

Когато маската е готова, сложете я на скалпа като разделите косата на секции. Това може да се направи на чиста или просто влажна коса. Важно е да я нанесете равномерно на всички части от косата. Ако имате бутилка със спрей можете да сложите част от маската, за да напръскате не достатъчно добре намазаните части. Или ако усетите, че някоя част попие по-бързо маска. Веднъж след като цялата ви коса е намазана, можете да я оставите или да сложите някаква кърпа, с която да "запечатате" маската и така тя да проникне в дълбочина. Изчаквате 25 минути преди да преминете на следващата стъпка.  Да измиете скалпа добре е изключително важно. тъй като целта е да изчистите фоликула на косъма в дълбочина. След като приключите с процедурата , можете да измиета косата си както обикновено и да използвате редовния си балсам. 

И воала! Имате добре почистена и бляскава коса!

Виж още