Как да се предпазим от Коронавирус

Знаете, че в YouthifulFriday винаги говорим на теми като красота и здраве. Сегашната ситуация обаче изисква да коментираме една тема, за която не ни е много приятно да говорим, но не можем да подминем. Би било безотговорно от наша страна в ситуация като тази да не говорим открито за обществените проблеми. И този проблем е така наречения и вече познат на всички ни от последните дни "корона вирус". Да изпадаме в паника е ненужно, но и да неглижираме проблема също е глупаво. Така че днешната статия посвещаваме на това, какво е редно да направим, за да предприемем всички лични мерки на отговорност, така че да запазим нас и близките си здрави. 

Няма значение как приемате ситуацията, дали лековерно или с много притеснение - тя е факт. Коронавирусът се разпространява бързо в Европа. Както знаете, няма ваксина или лечение за nCoVid-2019 - пневмонията от Ухан. Знаете и, че хората са много уплашени. Очаква се паниката да нарастне през следващите дни. Но има някои прости мерки могат да ви защитят.

Ето най-важните, които трябва да знаете:

1. Когато излизате от дома си, носете винаги ръкавици - зимни ръкавици или ръкавици на открито - и ги дръжте в метрото, автобусите и обществените пространства, като супермаркети и т.н. На влизане обратно вкъщи ги свалете - изперете ги и ги дезинфекцирайте.


2. Ако сте в социална ситуация, в която трябва да свалите ръкавиците си, може би да се ръкувате или да вечеряте, не докосвайте лицето или очите си, независимо колко ви сърби или имате нужда. Дръжте ръцете си далеч от контакт с лицето. И преди да сложите отново ръкавиците, измийте добре ръцете си със сапун и топла вода, като почиствате пръстите и под ноктите.

3. Сменяйте ръкавиците ежедневно, измивайте ги старателно и избягвайте да носите влажни ръкавици.

4. Маските са важни, но те губят своята ефективност когато се носят на открито и може да не са много полезни дори на закрито., ако не се използват правилно. Повечето маски губят качествата си след 1-2 носения. Използването на една и съща маска ден след ден, освен че е безполезно, тъй като се покрива отвътре с бактериите от устата и носа ви. Дръжте се далеч от тълпите и спазвайте дистанция от отделни хора - половин метър. Избягвайте места като спортни зали, метро, обществен транспорт. Ако някой кашля или киха, веднага му направете забележка, че трябва да сложи маска, ако откажат - просто се обърнете и си тръгнете. Не се ръкувайте и не прегръщайте хората - учтиво се извинете и кажете, че е по-добре и двамата да не влизате в близък контакт по време на епидемия.


5. В домакинството си сменете всички кърпи от банята и кухнята и ги заменете с чисти кърпи, върху които има имената на всеки член от семейството (или просто знайте коя на кой е). Инструктирайте всички в дома си да използват само собствените си кърпи и никога да не ползват тези на друг член на семейството. Сменяйте кърпите два пъти седмично. Влажните кърпи осигуряват страхотни среда за вируси, като обикновени настинки, грип и, да - коронавируси.

6. Внимавайте с бравите на вратите. Ако е възможно да отваряте и затваряте врати с лакти или рамене, направете това. Носете ръкавици, когато завъртате ключалка или измийте ръцете си, след като я докоснете. По същия начин, бъдете предпазливи със стълбищни парапети, настолни компютри, мобилни телефони, играчки, лаптопи - всякакви предмети, които се държат в ръка. Докато боравите само с вашите собствени, лични предмети няма сериозна опасност  - но ако трябва да вземете чуждия мобилен телефон или инструменти за готвене или да използвате чужда клавиатурата, имайте предвид да не докосвате лицето си и да миете ръцете си веднага след употребата на дадения предмет. Почиствайте тези предмети със спирт често.


7. Ако споделяте ястия, не използвайте личните си прибори, за да взимате храна от купата за сервиране или чинията. Разбира се, кажете на децата си да не пият никога от чужди чаши. Поставете лъжици за сервиране във всяко ястие и инструктирайте всички на масата да загребват какво искат и да го поставят във собствените си чинии и да върнат лъжицата към основното ястие. Измийте старателно цялата храна и кухненски съдове между храненията, най-добре със съдомиална. Избягвайте да се храните навън, особено на места, които имат лоша хигиена, като бараки и fast food ресторанти.

8. Ние ви съветваме да покриете възможно най-голяма част от лицето си - освен маска, използвайте и защитни очила (тип работнически). Така ограничавате възможността нещо да попадне в очите ви. Отново повтаряме - НИКОГА не докосвайте лицето си докато не измиете старателно лицето си.

9. Не купувайте и не консумирайте живо (или сурово) месо или риба!

10. Когато времето позволява, отворете прозорците си вкъщи. Вирусът не е стабилен в добре проветрявани пространства.


11. И накрая, ако се грижите за приятел или член на семейството, който е с температура, винаги носете плътно прилепваща маска, когато сте близо до тях, и я поставете върху болния човек. Когато замените стара, мръсна маска от лицето на вашия близък, бъдете много внимателни - приемете, за ваша защита, че е покрита с вируси, и я докосвайте само с латексови ръкавици, поставете я в плик, запечатайте го и след това го изхвърлете в кошчето.Докато носите тези латексови ръкавици, внимателно измийте лицето на болния с топъл сапун и вода, използвайки хартиена кърпа за еднократна употреба или памучен тампон. Запечатайте след употреба кърпата в найлонов плик и чак тогава изквърлете. Носете ризи и дрехи с дълги ръкави, които покриват тялото ви, когато се грижите за болния. Почистете със спирт всичко, до което се докосва болния. Ако имате възможност изолирайте себе си и здрвите си близки. Ако времето е подходящо, отворете прозореца и създавайте течение на въздушните маси.

12. Бъдете отговорни!!! Ако имате температура, кашлица или затруднено дишане, потърсете веднага медицинска помощ! Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате някой от изброените симптоми, говорете с личния си лекар, преди да го посетите, той може да ви насочи към най-подходящото здравно заведение. Не омаловажавайте ситуацията. Това също ще ви защити, ще е отговорно и към другите и ще ви помогне да предотвратите разпространението на вируси и други инфекции.


Благодарим ви за отделеното вниамние. Споделете тази статия с приятели и познати - бъдете информирани и отговорни - може да се погрижите за себе си и някой друг. Бъдете здрави!

Екипът на Youthiful.


Виж още