5 съвета за по-чисти пори.

Всеки от нас в даден момент се бори с един досаден кожен дефакт - запушените пори. Колкото и да се стараем, тези упорити черни точици понякога просто не изчезват! Често мием изключително старателно кожата си от грим, мръсотия и мъртви клетки, но резултатът не е на лице... Изпробвахме много различни начини, следвахме много съвети и в крайна сметка се спряхме на 5 проверени от нас правила на тема "как да се преборим с досадните зашушени пори"! Повярвайте ни, наистина работят!

1. Ексфолираща четка.

Говорейки за чисти пори, повечето хора веднага правят връзка с ексфолиране. И това е абсолютно правилно, защото ексфолирането е ефективен начин да се отървете от всички тези мъртви клетки и мръсотия върху кожата. Има много видове ексфолиращи продукти от химически до физически. И повечето от тях могат да свършат добра работа. Въпреки това, докато химическите ексфолианти като AHA или BHA може да се използва ежедневно, прекаленото използване на физически ексфолиант може да надраска и раздразни кожата ви. Затова трябва да ограничим използването им до 1-2 дни седмично.


И за да не претъркваме лицето прекалено много и често един съвет, който бихме ви дали е да използвате механична четка. Направете проучване коя точно е най-подходяща за вашата кожа, защото има много такива продукти на пазара. Гледайте косъмчетата да са изключително нежни към лицето. След употребата на такава четка наистина ще усещате кожата си по-равна и напълно пречистена. Другият голям плюс на подобно почистване -  продуктите, които нанасяте след това ще бъдат по-ефективни и кожата ви ще бъде по-блестяща!

2. Маски за лице с глина.

Използването на глинена маска веднъж или два пъти седмично също може да изчисти кожата от всичкя себум, който се насъбира, от козметиката и остатъците от грим. Любимата ни тайна - индийската лечебна глина, която е супер достъпна и ефективна, когато се смесва с ябълков оцет. Но не забравяйте, че прекалената употреба може да изсуши кожата ви. И още един съвет от нас - не използвайте глинена маска директно след физическo ексфолиране. След като пречистите кожата си с глинена маска нанесете друга - хидратираща или плътен слой хидратация.


3. Почистване с пара.

Парите са чудесен начин да почистите по-добре порите си. Мит е, че те се отварят по този начин, по-скоро спомагат за отпушването, като втечняват насъбралата се там мръсотия. В домашни условия поставете лицето над купа с гореща вода и оставете парата да се издигне до кожата. Направете това като вашия DIY спа ритуал у дома, освен за изчистване е и чудесен начин да се отпуснете. За по-добър резултат, разбира се може да инвестирате в уред за домашна пара и да добавите есенциални масла към водата.

4. Салицилова киселина

Преди известно време посветихме цяла статия на тема полезните киселини за кожата (за пропусналите, навяксайте ТУК). Ако имате мазна кожа и лесно се запушват порите ви, може да опитате да използвате салицилова киселина за почистване. Тя спомага за пречистването в дълбочина. Можете да да използвате салициловата киселина два пъти на ден, като всяко друго почистващо средство. И малък съвет от нас: оставете да подейства 2 минути преди изплакване. Така ще сте сигурни, че ще подейства наистина.


5. Използвайте по-лек грим

Освен че измивате лицето си и се опитвате да почистите кожата си, важно е също така да сведете до минимум употребата на продукти, които могат да протичодействат на това и да запущат наново порите ви. Най-добре е да избягвате да носите грим всеки ден. Но ако държите и не може да се откажете от това, изпробвайте нещо по-леко като BB крем, CC крем, тониран крем. Когато сте вкъщи, оставяйте кожата си да диша свободно. Така ще се предпазите от ново зашушване на порите.

 

Колкото и да инвестирате в скъпи козметини продукти, ако не започнете с добре почистената кожа те няма да се усвояват добре и ще пречат на нейното възстановяване! Имате ли и вие съвет, който да препоръчвате за изчистване на кожата? Може да го споделите с нас на team@youthiful.eu

Виж още