Какво е Burn Out синдромът?

2019 година. Вече burn out синдромът се приема за сериозно медицинско състояние. Лошото в случая е, че все още хората, които го преживяват или са минали през него, омаловажават сериозно ситуацията. Според нас вътрешният баланс и външната красота вървят ръка за ръка. За това днес в тази статия решихме да обърнем внимание и най-вече как да се справим сами* с burn out синдрома. 

"Обичай това, което правиш и няма да ти се наложи да работиш един ден в живота ти" - една доста объркваща фраза, която може много да ни подведе. Няма лошо да обичаме работата си, но и да искаме почивка от нея.

Също така вече въртим очи, когато чуем някой предприемач да се бие в гърдите, споделяйки гордо колко не спи и няма време за нищо друго в живота си, превръщайки себе си в роб на това, което "обича да прави"...


И сега нека споделим с вас десет признака на тоталното прегряване:

1. Нещата, които обикновено биха били забавни, са просто още едно нещо, което трябва да отметнете от списъка си със задачи.

2. Ако седнете да направите нещо, което обичайно би ви отнело 20 минути, вие го свършвате за 60. Имате тотална липса на концентрация.

3. Нямате идеи, не намирате в нищо ново вдъхновение и усещате себе си като "зациклили".

4. Обещавате нещо, поемате ангажимент, но просто не искате да го правите.

5. Мечтаете за нещо, което ще ви отведе на самотно място. Съвсем самотно място без никой наоколо.

6. Вие (на ум или на глас) реагирате остро и се карате с хора, които отправят молби към вас.

7. Имате негативна физическа реакция (като главоболие например) при мисълта за извършване на определени задачи.

8. Инсомнията е част от ежедневието ви и даже "свиквате" с нея.

9. Физически симптоми: включват болка в гърдите, невъзможност да си поемете дъх, боледувате много често (спад на имунитета), главоболие, постоянна умора, коремни болки и дори припадъци.

10. Депресивни състояния, както и неконтролируем гняв. 


Ако се идентифицирате с 4 или повече от горните твърдения е хубаво да обърнете сериозно внимание на ситуацията. Вероятно няма да е възможно да се отделите за следобеда на самотното място, за което мечтаете, но има няколко неща, които можете да направите, за да си помогнете. 

Простите начина да възобновите себе си:

1. Кажете „не“ на нови задачи и ангажименти за един месец.

2. Планирайте ваканция в близкото бъдеще, за да имате нещо, което да очаквате с нетърпение.

3. Разговаряйте с някой, който също преживява такава фаза. Когато човек срещне разбиране, става по-наясно със собствените си емоции.

4. Помолете някой да се погрижи за вас. Било с то масаж, приготвяне на вечеря или да напазарува и напълни хладилника ви.

5. Поръчвайте си по-често храна за вкъщи. От най-любимата ви.

6. Обещайте си първо една вечер, после един ден, накрая един уикенд, напълно изключващи всяка дейност, свързана с работата ви.

7. Изключете техниката за един следобед. Без телефони, екрани, компютър.

8. Ако не искате да спортувате, то поне започнете с повече ходене. Ходенето е нежно към тялото и често ви оставя да помислите малко над случващото се. Тръгнете без посока, нека тялото ви отведе някъде.


9. Приоритизирайте социалните контакти и забавленията.

10. Създайте си вечерна рутина. Колкото и да ви връща към детските години, всъщност вечерният час не е никак лоша идея. Към рутината си добавете масаж на лицето с HYDRATE ME Serum и чаша ароматен HYDRATE ME Herbal Tea преди лягане.

И последният бонус съвет от нас: ако можеш да управлявате малка империя, със сигурност може да проведете един курс на самосъхранение!

*Ако не се справяте с проблема и се чувствате зле ви съветваме да се обърнете задължително към специалист. Състоянието не е за подценяване.

Виж още