До колко синята светлина вреди на кожата ви?

Днес, повече от всякога, биваме облъчвани със синя светлина от нашите екрани. Опитайте се да се сетите за най-дългия часови диапазон, в който не сте били пред екрана през изминалия ден или два? Говорим за лаптоп, телефон, телевизор, iPad и т.н. Ако и вие сте като нас, за които вероятно е било не повече от 30 минути до час (освен ако не спите), сигурно изниква въпроса - колко вредна е синята светлина?.

До момента, когато се говореше за синя светлина се имаше предвид единствено за вредата й върху очите ни и качеството на съня ни. Но след последни проучвания вече влиянието се разпростира и към други аспректи, като например ускоряването на стареещите процеси на кожата ни. Дали това твърдение наистина е вярно и дали наистина свеждането на синята светлина до минимум би имало ползи за кожата ни? За да разберем, поговорихме с няколко експерта в областа.


Първо, какво точно е синя светлина?

Сините енергийни лъчи са част от спектъра на видимата светлина - да не се бъркат с UVA и UVB. Срещат се и под формата на слънчева светлина и електрически крушки (флуоресцентни, компактни флуоресцентни и LED) в допълнение и от нашите цифрови екрани. Всъщност слънцето е най-големият ни източник на синя светлина, казва Лорън Е. Адамс, доктор по медицина и дерматолог. Така че, реално ние винаги сме били изложени на синя светлина до известна степен.


Синята светлина от дигиталните устройства наистина ли уврежда кожата?

Краткият отговор: може би. Повечето изследвания са фокусирани върху ефекта на ултравиолетовата светлина върху кожата. UVB лъчите обикновено причиняват увреждане на кожата, като нараняват ДНК-то ни, докато UVA лъчите задействат образуването на реактивни видове кислород, които могат да насърчат стареенето на кожата. „Едва наскоро започнаха да се появяват изследвания, които показват, че видимата светлина също има потенциал да повреди кожата, допринасяйки за зачервяване, бръчки и хиперпигментация“, казва д-р Адамс.

В проучване от 2017 г. е установено, че синята светлина, която е най-подобна на UVA по отношение на дължината на вълната, генерира реактивни видове кислород (ROS) в кожата. И в проучване от 2012 г. беше установено, че видимата светлина (включително синята светлина) генерира ROS, както и повишава някои ензими, които разграждат колагена и допринасят за появата на бръчки.


Въпреки това, синята светлина в тези изследвания е с подобна концентрация на тази, на която бихме били изложени от слънцето. Това ще рече, че е в значително по-голяма доза, отколкото излъчват нашите устройства. И така, какви изводи можем да направим от това изследване? -" Понастоящем не е ясно дали мобилните телефони и други устройства излъчват достатъчно синя светлина, за да влияят пряко върху кожата“, казва д-р Адамс.

За съжаление, типичният слънцезащитен крем, който блокира UVA и UVB лъчите, не предпазва от синя светлина. Но същото проучване от 2012 г., споменато по-горе, установи, че добавянето на локален антиоксидант към традиционния слънцезащитен крем може да намали тези лоши влияния на синята светлина върху кожата.

Така че ползването на богат на антиоксиданти серум, като например HYDRATE ME Serum, преди слънцезащитата ви вероятно е много добра идея. „Антиоксидантите, на които трябва да обърнете внимание са витамин С, витамин Е и други“, казва д-р Адамс. И не, не е нужно да търсите продукт, който отправя конкретни твърдения, че той ще противодейства на синята светлина.

"Друго нещо, което може да направите е да съобразите храненето си (помислете: разнообразие от цветни, богати на антиоксиданти продукти) или приема на добавки също може да помогне. Например екстракт от полиподиум левкомтомос има антиоксидантни, фотозащитни и противовъзпалителни свойства и е доказано, че намалява увреждането на кожата, причинено от излагане на UV и видима светлина“, казва д-р Адамс.


Как синята светлина може косвено да допринесе за стареене на кожата.

Въпреки че експертите не са уверени, че синята светлина от нашите устройства директно уврежда кожата, много от тях могат да се съгласят, че все пак "има пръст" в преждевременното стареене.

„Това, което забелязвам при по-младите си клиенти, които са склонни да бъдат на телефона или компютъра си често е, че нивата на стрес са отвъд всякакви граници“, казва Никола Уейр, холистичен естетик и собственик на Pacific Touch NYC. „Известно е, че този тип синя светлина през нощта пречи на съня, а той е жизненоважен за здравето на кожата - това е, времето, в което телата ни трябва да се възстановяват.“

Д-р Адамс е съгласен, че лошият сън може да бъде основен източник на стрес за тялото и кожата. "Излагането на синя светлина в часовете преди лягане се отразява неблагоприятно на циркадния ритъм и качеството на съня ви, а лошото качество на съня може да допринесе за суха кожа, бръчки и възпаления, наред с други проблеми."


Премахването на синята светлина и влиянието върху кожата.

Знаете, че излагането на синя светлина от слънцето може да увреди кожата ви. Частично противодействие би било приема на повече антиоксидантни храни и използването на HYDRATE ME 2 Step Program, заради изобилието от натурални витамини. Много по-малко ясно е обаче, дали синята светлина от нашите телефони директно допринася за проблемите с кожата, обаче както споменахме екраните може да попречат на съня ви и по този начин косвено да повредят кожата. Което според нас означава по-малко време на телефона (или поне използването на филтър за синя светлина от някакъв вид) трябва да бъде приоритет.

д-р Уиър, така и д-р Адамс препоръчват да използвате защитни екрани за блокиране на синя светлина за телефони и лаптопи или да изтеглите приложение за филтри, което спира устройството ви да излъчва вредната светлина. (Професионален съвет: Ако използвате Mac или iPhone, имате вградена защита. За да изключите синята светлина на тези устройства, просто отидете на настройки или системни предпочитания и включете режима Night Shift.)

Виж още