Невероятни приложения на банановите кори

Без значение какъв сезон сме, един от най-вкусните плодове, които може да хапнете със сигурност е бананът. А какво правите с обелката му? Вероятно тя веднага се озовава в коша за боклук, нали? А всъщност ние можем да ви дадем няколко полезни приложения, за които сме сигурни, че не знаете! 


Освен в beauty рутината, корите от банан са изключително практични и в кухнята!

 • Полиране на сребро

Този благороден метал за съжаление с времето губи своята красота и блясък. А е толкова лесно да го върнете към нов живот - просто търкайте приборите или бижутата си в бананова кора. Киселините в плода всъщност помагат за възвръщането на блясъка на среброто ви. 


 • Компост

Ако имате афинитет към градинарство и отглеждате растения, знаете че за тях няма нищо по-хранително от компост. Е, банановите кори са идеални за това - разграждат се изключително лесно и бързо и обогатяват чудесно почвата!

 • Бананов оцет

Обичате ли да експериментирате в кухнята и да създавате сами своите продукти? Може би точно оцет от бананови кори ще стане новият ви любим продукт. Всеки, който е опитал, го описва като леко горчив и кисел, но с много приятна сладка нотка вътре! Това го различава от обикновенния оцет и ще даде нов вкус на салатите ви.

 • Намалява видимо синините по кожата

Ако и вие сте от по-непохватните, това приложение на банановите кори е точно за вас! Има два варианта- да втриете парче от кората директно върху синината ви - това ще намали размера и и ще я заличи леко. Другата опция е да преспите с обелката директно върху нараненото място, така видимо ще подобрите състоянието му. 

 • Намалява акне

В WikiHow дори се говори за благоприятния ефект на банановите кори при проблеми с акнето. В корите се съдържа лутеин и други витамини, които се борят с появата на нови пъпки по кожата. За най-добър резултат втрийте бананова кора по цялото лице и преспете така. 


 • Премахване на брадавици

Това е един доста неприятен естетически проблем. Но отстраняването на брадавици с кори от банан е изключително лесно. Просто покрийте засегнатия участък по кожата с парченце кора и прекрепете с помощта на лепенки. Оставете да действа така цяла нощ. На другия ден ще видите видимо намаляване на брадавицата. Използвайте този трик, докато не постигнете желания резултат. 

 • Премахване на трески

На всички ни се е случвало - неприятното усещане от треска в кожата и разбира се най-неприятното - нейното вадене. Тук банановата кора за съжаление няма да помогне с улесняването на процеса, но поне ще направи ваденето по-безболезнено. Прикрепете за няколко часа парченце кора върху засегнатия участък, ензимите в нея ще омекотят кожата, което ще направи изваждането на треската много по-поносимо.

 • Полиране на обувки

Всички харесваме новите си кожени обувки, но след няколко месеца носене те може да не изглеждат вече толкова добре, колкото в началото. От Natural Living Ideas съветват, че полирането с парче бананова кора може да вдъхне съвсем нови живот на обувките ви, без риск да се съсипат + и то 100% натурално.


 • Избелване на зъби

Банановите кори ефективно намаляват оцветявания и петна по зъбите. Тук обаче се изисква постоянство. За да имате видим резултат търкайте парченца кора в зъбите си един или два пъти дневно в продължение на няколко седмици.

 • Борба с вредители в градината ви

Ако отглеждате в градината си растения, по които има вредители, особено листни въшки, тогава банановите кори са ваш приятел. Можете да разкъсате корите и да ги разпръснете по почвата или да ги заринете в пръстта за най-добри резултати.

 • Намаляване на сърбеж

Още едно страхотно приложение на корите от банан - намаляват сърбежа дори и при охапване от насекоми. Просто втрийте по-упорито парченце от кората върху засегнатия участък на кожата.

И един последен бонус от нас: освен, че кората на вкусният плод е изключително полезна, както вече разбрахме, то бананите са научно доказана храна, която ни прави по-щастливи! В тях се съдържа триптофан - химикал, който регулира настроението. Също така бананите са богати на витамин B, чиито дефицит се свързва с депресия.

Виж още