Как да надхитрим PMS?

Всички знаем какво е PMS...Променливи настроения, подут корем, чувствителност...Рядко говорим за проблема и обръщаме внимание на това, че това не задължително е състояние, което трябва да преживяваме тежко. А оказва се, за да не ни "удря" по най-тежкият начин има много просто решение...Какво е то? Промяна в диетата...Днес в #youthifulfriday ще ви кажем точно как....

В моментите преди цикъл ни се дояжда сладко, junk food и всичко, което иначе се опитваме да избягваме. И обикновено това ни кара да се чувстваме малко по-добре...Или поне така си мислим. За това си казваме "сега имам нужда, ще си хапна малко, заслужавам го". Е оказва се, точно в тези моменти, трябва да избягваме точно тези храни! Днес ще ви покажем една PMS диета, която ще промени начина, по който се чувствате в този период. 

Плюсовете и резултатите са, че ще имате повишена енергия, по-малко подуване, по-добър сън и по-малко болка! 


  • Нещата, които трябва да избягвате! 

Това са преработените храни на първо място! (храни, които идват опаковани) Захар и глутен! 

  • Храни, на които трябва да наблегнете

Риба, добро месо (без консерванти, най-добре от ферми), здравословни мазнини като авокадо, яйца и мноооого зеленчуци! Най-доброто, което можете да включите в диетата си са зеленолистни салати! Можете да смените маслото за ГХИ, кокосово масло и зехтин!


Как инсулина се отразява на симптомите на PMS-a?

Инсулина, който се отделя след като ядете или консумирате ядене или напитка стс захар, премахва глюкозата от кръвта и я "слага" в клетката. Това се свързва с по-ниски нива на т.н "хормон на секса" SHBG, едно от нещата, които прави този хормон е, че не позволява на високите нива на естрогена да стигне до различни рецептори. Симптоми като лошо настроение, подуване, болки в ставите, глад, подуване, безсъние, притеснения, депресия и главоболие. Ако няма достатъчно от този хормон, поради високи нива на инсулина, след като сте си хапнали поредния сладкиш, тогава нивата на естроген и тестостерон се повишават и резултатът е хормонален дисбаланс.  

Комбинацията от микронутриенти, които приемаме влияе на нивата на инсулина, а той от своя страна повлиява сериозно останалата част от хормоналния баланс. Всъщщност комбинацията от храни или ще "подкрепи" хормоналния ви баланс или ще го наруши. Всички храни, с които се храните са основата за създаването на хормоните в еднокринната система. Диетата е абсолютно критична за хормоналния баланс и всяка жена има властта да оптимизира този баланс, като прибави правилните храни в уравнението. 


Как глюкозата влияе на симптомите на PMS?

Когато нивата на глюкозата постоянно се променят те влияят на нивото на кортизола (хормона на стреса) и то се повишава. Тъй като целта на кортизола е да помогне за баланса на глюкозата в кръвта ни, това да не намаляваме нивото на глюкоза в кръвта ни (като ядем храни с високо съдържание на захар в тях) е много важно. Това, което в прав текст казано трябва да направите е да ограничите всякакви сладки като част от PMS диетата ви. С други думи всички видеа, мемета и т.н., в които виждаме жени ядащи шоколад преди или по време на цикъл влияят изключително негативно върху нашата идея за това с какво трябва да се храним. Най-общо казано избягването на сладко ще държи и стреса в по-ниски нива. В допълнение трябва да кажем, че всичко по веригата от инсулина до тироидната жлеза до естрогена много бързо се дестабилизира и симптоми като подуване, резки промени в настроенията могат да се повишат драстично и така цялата система се повлича в порочен кръг. В някои случаи дори води до крайни проблеми като безплодие. 

Естроген, прогестерон и фалшиви позиви за сладко

Най-общо казано, нашите хормони са много сложна система от (вече знаем не само физични, но и психологически фактори), но в крайна сметка тялото има тенденция да произвежда прекалено много естроген и прекалено малко прогестерон, когато го захранваме с лоша диета, която е пълна с рафинирани захари. Повечето от нас имат нужда от захар по време на предменструалния синдром, за да задоволим желанието си за "бърза" енергия, каквато е глюкозата. Също така захарта помага на настроението ни за кратко, помага ни да се чувстваме малко по-щастливи за кратък момент. Имайте предвид обаче, че прогестерона е нужен, за да се чувстваме спокойни, така че баланса между нивата на прогестерон и естроген са от изключителна важност и предотвратяват страничните ефекти. В допълнение преработените храни, хляба и така наречените транс-мазнини могат да доведат до увеличение на PMS симптомите и възпаленията.

В заключение

Не е лесно да си жена, знаем го. По много параграфи, а този период от месеца ни натоварва допълнително и ни кара да се чувстваме зле. Не забравяйте обаче, че има какво да направите и днес ви дадохме кратка рецепта, за това как можете да си помогнете в тези моменти. Скъпи #TeamYouthiful, заключението е - колкото по-добре се храните, толкова по-добре ще се чувствате. 


Виж още