6 грешки, които съсипват кожата ви!

Знаем, че всички искаме да имаме красива и безупречна кожа. Харчим  много средства за козметични продукти, лечения, SPA процедури и козметици. Оказва се, обаче, че понякога сме прекалено фокусирани върху "лечението" на нашите несъвършенства, вместо да погледнем цялостната картина и каква е първопричината за тях.  И когато става дума за грешки в грижата за кожата, повечето от нас, волно или неволно, ги правят. Днес в #YouthifulFriday сме ви подготвили 6, от най-често срещаните грешки, които правим в грижата за кожата си. Понякога, без да подозираме можем да нанесем трайни вреди на кожата си, за това се влушайте добре в следващите ни съвети:


1. Лоша храни и неправилен сън:

Без значение колко скъпи са вашите продукти за грижа за кожата, ако нямате навика да подхранвате тялото си добре и отвътре, то ще личи отвън. Кожата ви никога няма да бъде здрава, ако не внимавате какви хранителни вещества и напитки избирате. И в основата за един добър начин на живот е достатъчният и непробуден 8 часов сън + балансирана диета, богата на полезните групи вещества. Знаем, че е изключително трудно да балансирате между натоварения си живот и осемте часа сън. Но първо, нека разберем какво причинява липсата на сън на кожата ви: изпъкнали очи, вяла кожа и пъпки са сред най-често срещаните проблеми. Най-общ пример, който можем да дадем е с еластичността на кожата: когато спите достатъчно, тя може да се възстановява, съответно ще запази добрия си вид повече години! Не случайно го наричаме "beauty sleep". Ако имате затруднения със заспиването може да пробвате малки ритуали като чаша чай (най-добре HYDRATE ME Herbal Tea, който е създаден да ви набави необходимите нива на най-важните за кожата витамини A, C и Е!) и книга в леглото или пък да разпръснете по възглавницата си лека лавандулова есенция за успокоение. И както споменахме, здравословното хранене е от съществено значение за здравата кожа. Твърде много алкохол, млечни продукти, junk food и храни, към които имате нетолерантности (вижте цяла статия по въпроса, с много подробности тук!). Това невнимание ще ви се "отглагодари" с дехидратирана кожа, акне и проблемна кожа. 


2. Сън с грим

След дълъг работен ден или дълга нощ, вие сте изтощени и просто искате да се озовете право в леглото! Да, всички сме имали това чувство. Но спането с грим  е може би една от най-лошите идеи, които могат да ви хрумнат. Всичката мръсотия, себум и грим ще запушат порите и са почти 100%-това гаранция, че на сутринта ще се събудите с някоя-друга пъпка, посивяла кожа и кръгове около очите! Освен това, всичко, което изброихме по-горе ще остане и по възглавницата ви и ако не я смените, когато си легнете на следващата вечер, ще ги прехвърлите отново, обратно на лицето си... Така че, без значение колко сте уморени, поне се опитайте да отстраните грима си преди да си легнете. За "мързеливите" вечери може да държите пакет разгримиращи кърпички на нощното си шкафче. Друг трик, който имаме е да си създадете хубава, глезеща вечерен навик, без който буквално няма да можете всяка вечер и ще липсва, ако не я спазите.


3. Забравяте слънцезащитните продукти

Признаваме, че колкото и да ви досаждаме с вечния въпрос за слънцезащитата и ние понякога я пропускаме! Въпреки, че някои хора все още я смятат за ненужна, тази стъпка е жизнено важна за красотата ви. (вижте пълния ГИД към слънцезащитата тук!) Естетвено, че винаги лосионът е в плажната ни чанта, както и е неизменна част от слънчевите ни дни, но знаете ли, че също се нуждаем от слънцезащитни продукти дори и в облачни дни? Да, ОК в тези дни няма как да получим слънчево изгаряне, но това е най-малкият проблем. UV лъчите продължават да попадат върху кожата ви и да я увреждат дори и когато слънцето не е видимо. Така че следващия път, преди да излезете на открито, дори когато е облачно или дъждовно, не изключвайте слънцезащитния крем!


4. Липса на правилна хидратация

Много хора не си дават сметка колко важна е хидратацията! Можем да стигнем до там в силата на думите си като кажем, че хидратацията е най-важната грижа, дори и в анти-ейдж усилията ни! Равния тен на кожата, бръчките - всичко се дължи на загубата на влага в кожата. Не можем да изброим дори ползите от добрата хидратация. Това важи и за тийнейджърите и за тези от нас, които са с мазна кожа. Често хората с мазна и смесена кожа смятат, че този тип продукти само засилват омазняването на лицето (наистина има такива, но HYDRATE ME 2 Step Program няма да омазни кожата ви, а дори ще успокои мазните участъци, тъй като кожата, ще получи необходимото си омазняване и няма да има нужда да компенсира себум!) . Всъщност е обратното - колкото повече третирате и изсушавате кожата си, толкова по-мазна ще стане тя. Така че, изберете добър хидратант, който е подходящ за вас и го използвайте ежедневно, ще забележите разликата бързо!


5. Твърде много ексфолиране

Това си остава най-добрият метод, за да почистите порите си и да помогнете на козметиката ви да е по-ефективна. Въпреки това, прекаленото ексфолиране може да причини повече вреди, отколкото да е от полза. Ако ексфолирате кожата си прекалено редовно, това може да доведе до сухота и възпаления. Тази процедура е подходяща веднъж или два пъти седмично, за да поддържате кожата си здрава.


6. Не почиствате четките си

Вариантите са два: или нямаме все време или просто не се сещаме да дезинфекцираме и перем четките си за грим. Това може да доведе бързо до дефекти и кожни раздразнения. Нашите четки за грим се задръстват със себум и мръсотия всеки път, в който ги ползваме. И колкото по-малко ги мием, толкова по-мръсни те ще стават. Така че поне веднъж седмично, чистете добре четките си с шампоан за коса или със специален почистващ препарат (ако не сте толкова старателни, може да използвате и обикновен сапун), след това ги оставете да изсъхнат добре преди следващата употреба.


И така, колко от тези грешки правите и вие? Някои може да звучат логично, а други да са нещо ново за вас, но последствията могат да станат много по-сериозни, отколкото си мислите. За това отделете време, за да премислите рутинната грижа за кожата и ежедневните си навици. Може би ще откриете причината за честите поява на пъпки или раздразнение. Здравата и красива кожа е резултат от правилни навици и добра грижа и не е въпрос  само на козметика. Надяваме се, че можете да намерите нещо полезно от този пост и да имате с всеки изминал ден малко по-здрава кожа!

Виж още