4 стъпки, с които да изградим самоуважението си!

На входа на храма на Аполо в Делхи пише "Опознай себе си", а на изхода му "Овладей себе си".

Избрахме първата статия в 2020 година да бъде на една от най-важните, още от древноста теми, а именно отношението към самите нас. Чували сме хора да ни казват, че няма как другите да ни уважават ако не го правим самите ние. Е, това звучи просто, но когато става въпрос за толкова крехкото понятие  "вътрешен баланс", нещата не стоят толкова просто. Днес в първият #Youthifulfriday за тази година, ще си поговорим, за една от идеите символично заложени, в това да бъдеш Youthiful, а именно да бъдеш себе си и да не те е страх от това! Разбира се самоуважението е основна част в тази констелация. 

Да изградим добро самоуважение може да направи живота ни много по-ценен и смислен. Често насочваме мислите си към това, защо не можем едно или друго нещо, а не бихме се отнесли така към хората, които са важни за нас. Въпроса тогава е защо се държим по-зле със себе си от колкото с другите? В края на сметка ние сме сами със себе си и докато други хора ще идват и ще си отиват ние винаги сме тук.

Следователно да се отнасяме уважително към себе си е изключително важно, за това да имаме повече самочувствие, сила и обич към себе си. Да уважаваш себе си означава да се цениш, но и да взимаш съответни на себе си решения, когато става въпрос за собствения си живот. 

Ако наистина уважавате себе си и добруването си, ще ви е много по-лесно да се дистанцирате от негативните мисли за себе си и всичко онова, което ви тормози по отношение на вашият собствен образ. Тук е важно да не прехвърляте отговорността на близките си или на хората, които ви заобикалят. Те носят отговорност за себе си. Вашите нужди, желания или чувства са ваша отговорност. 


"Уважавайте усилията си, уважавайте себе си. Себеуважението води до самодисциплина. Истинската сила идва тогава, когато си ги подсигурите" - Клинт Иистуд

Всичко, което си заслужава се гради стъпка по стъпка. Ето и нашите предложения. 

  1. Предизвиквайте се всеки ден.

Да се предизвиквате е първата стъпка към това да подобрите собственото си отношението към себе си, тъй като посредством трудностите идва и нашето справяне с тях. А как по-добре да знаем , че ни бива в нещо освен ако не се справим с конкретната задача, ако не преодолеем следващата трудност. Почти сме сигрни, че всъщност вие можете много повече от колкото си давате сметка. Рядко разбираме колко сме силни, докато не дойде моментът, в който да се поставим на теста на изпитанието.  Така или иначе, можете да мислите колкото си искате позитивно за себе си, ако нямате преки доказателства, че вие "можете да се справите", едва ли ще можете да го повярвате наистина. 

Въпреки това не става дума за нещо голямо! Може да е нещо толкова дребно, колкото да отидете с метрото до някъде, ако сте свикнали да ползвате само автомобил. Или пък, ако за вас това би било трудно прочетете 3 глави от книгата, която четете в момента вместо стандарната 1. Важно е вие какво мислите за себе си в процеса, а не другите. Условието е вие да сте доволни от себе си и да сте стъпили едно крачка напред, спрямо вчера. 


    2. Изпълнявайте собствените си обещания! 


Имате ли доверие на някого, който е склонен да ви лъже или да говори едно, а да прави друго?! Не ни се вярва отговорът да е положителен...Е, същото важи и за самите вас! Ако постоянно се самозалъгвате, ще ви е много трудно да натрупате самоуважение, защото никога няма да сте сигурни дали можете сами да си имате доверие...

Да изпълнявате собствените си обещния е изключително важно. Независимо дали са към вас или към другите. Така ще се научите да си имате доверие! В момента, в който вашата дума е закон, то тогава вие ще знаете със сигурност, че ще изпълните намеренията си. 

Изненадващо, тази стъпка е една от най-важните в листа. Веднъж щом изградите такова доверие в себе си, вече ще знаете, че можете да се справите с предизвикателствата, просто защото сте дали своята дума! Разбира се, това означава и да мислите преди да говорите или поемате ангажименти и да давате обещания!     3.  Контролирайте емоциите си! 


Още един изненадващ аспект! Всъщност това е ултимативният път към самоуважението. 

Емоциите ни често вземат превес над нас и въпреки съветите на мъдреците, егото ни заслепява и се раздува като голям балон над главите ни.  Да контролираме емоциите си всъщност означава да контролираме егото си, което единствено може да бъде постигнато, ако сме в мир със себе си. Сигурно сте чували фразата "Опознай себе си". Отделяйте време да мислите за това, кои сте, какво имате, от какво имате нужда и от какво можете да се откажете. Не можем да имаме всичко на този свят.  Но можем да постигнем най-ценното за нас, ако знаем какво е,  за да не го комрометираме с пренадутото си его. 


Един от най-големите проблеми в комуникацията ни с околните и близките ни е факта, че се обиждаме много бързо и лесно. Приемаме всичко лично и чуваме само критика, като всъщност сами се фокусиране върху нашите собствени недостатъци, често обаче това е фантазия и проекция, която бързо, лесно и често напълно автоматично правим върху другите. 

Независимо от ситуацията, в контрола над собствените ни емоции е залегнало дълбоко нашето самочувствие. Веднъж щом  поемете пътя на разбирането и познанието, ще можете да приемете критиката много по-лесно и не всеки коментар ще ви наранява. 

Няма нищо лошо в емоциите, все пак сме хора и емоциите са част от нас. Не забравяйте обаче, че способноста да ги контролираме е от огромно значение.  Контрола над емоциите ни, се изразяа в това да ги изпитваме, приемаме и да ги оставим да преминат през нас, без да ни "съсипят", без да изгубим посоката и пътя си. Да не ни дестабилизират, чували сте фразата "падна ми пердето". Е, когато пердето падне, настава мрак, а в този мрак съгласете се, не виждате ясно. 


    4. Бъдете наясно с позитивните си страни! 

Самоуважението започва със знанието, че всъщност вие сте уникални и имате страхотни качества!

Без значение колко често сте неудволетворени от себе си, дори факта , че прочетохте тази статия до тук показва, че работите над себе си и че сте готови да минете на следващото ниво и да се самоусъвършенствате, което е за възхищение.  

Всеки ден взимате адски много правилни решения и дори не си давате сметка за това! Самоуважението означава да се обичате въпреки факта, че не сте перфектни (каквото и да олицетворява това определение...) 

Дори и да не го съзнавате, вие сте вдъхновение за някого, важни сте освен за самите себе и за света, в които живеете! 

Не се сравнявайте с другите! Те никога няма да имат вашият път, нито вие техният. Вие сте по-добри в едно, а те в друго.

Самоуважението и любовта към себе си не е дестинация, то е константна работа и дълъг път, по който взимаме решението да вървим. Но не очаквайте уважение от другите, ако самите вие не го упражнявате! 

Надяваме се, тази статия да ви помогне в пътя ви! А целият екип на Youthiful ви желае успешна и смислена 2020 година! 
Виж още